Премиерът Бойко Борисов заяви, че се случва това, за което е предупреждавал още през 2006 г.

„Аз лично бях много по-загрижен за решението на арбитража, за радост най-лошите ми предчувствия не се сбъднаха“, каза той.

Според Борисов е важно с нормален, прагматичен работен план с партньорите от „Росатом“ да се проведат срещи и да се нормализират отношенията между двете компании - НЕК и "Росатом", за да се намери най-доброто решение.

Българската Национална електрическа компания бе осъдена от Арбитражен съд да плати 620 милиона евро на руското дружество "Атомстройекспорт“ заради спрения проект за АЕЦ „Белене“.

Според първите изявления на българската страна НЕК дължи 550 млн. евро за поръчаното през 2008 г. и произведено оборудване. Останалите пари са просрочени лихви, които възлизат на 167 хил. евро на ден.

Има няколко варианта за реакторите за "Белене" - от използването им за нова ядрена мощност, до продажбата на оборудването на трети страни, като Индия и Иран. Решението ще зависи от преговорите с руската фирма, каза пред Нова телевизия министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Тя увери, че има пазар за подобно оборудване, като опции за продажба на реакторите.

Доста страни работят с такива реактори. Ще се търсят варианти в тази посока”, допълни енергийният министър.

Цената на електрическата енергия няма да се повиши заради решението на арбитражния съд за АЕЦ „Белене“, защото НЕК ще получи реален актив, каза още Теменужка Петкова.
Според нея реална щета за България няма.

„Предстои в рамките на 30 дни, след като НЕК получи официалното решението на арбитража, ние ще инициираме преговори с „Атомстройекспорт", за да търсим най-доброто решение за двете компании", поясни пък Петкова.

Във връзка с дневните плащания от по 167 000 евро, Петкова коментира, че НЕК има интерес това да се случи максимално бързо.

„Ето защо аз отравям призив към всички политически партии в страната не да търсим причините, да не да търсим възможност да се обвинява някой за това дали е далновидна неговата политика или не. Всички знаем какви са фактите, всички знаем каква е истината, важното е от тук нататък да обединим своите усилия и да търсим час по скоро решение на този въпрос”, каза още министър Пекова.

По нейните думи ток по курортите ще има, тъй като още през април е направен преглед на стабилността на енергийната мрежа. Тя била изправна, а енергийният министър очаква успешен туристически сезон.