Това съобщи днес РИА Новости, която се позовава на неназован представител на руската държавна корпорация по атомна енергия („Росатом“).

Арбитражният съд при Международната търговска камара в Женева взе решение в полза на ЗАО „Атомстройекспорт“ в спора с Националната електрическа компания на България (НЕК) за прекратяването на проекта за АЕЦ „Белене“, е съобщил пред журналисти представителят на „Росатом“.

По думите му съдът е постановил да бъдат компенсирани на „Атомстройекспорт“ щети в обем 620 милиона евро.

Решението от 14 юни т.г. е окончателно, пояснява РИА Новости. Освен посочената сума били предвидени и внушителни всекидневни неустойки.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова днес разтълкува решението по друг начин: НЕК има да плати и да се сдобие с активи за около 550 милиона евро, неустойки няма. Голямата разлика в числата не беше обяснена.

В „Росатом“ сме удовлетворени от решенията на арбитражния съд, е заявил представителят на държавната корпорация. Според него арбитражът е потвърдил, че действията на руската компания по изпълнение на договора (за „Белене“) са добросъвестни. Съответно вината за срива на договореностите тежи върху НЕК.

Съдът е удовлетворил главните искания на „Атомстройекспорт“ за заплащане на изпълнените работи, както и на компенсация за лихвите и съдебните издръжки, включително платеното на адвокатите от компания Sidley Austin LLP

Българската страна също обяви, че е доволна.

Решението на арбитража за АЕЦ "Белене" може да бъде определено като обективно, логично е да си платиш това, което си поръчал, каза на извънредна пресконференция министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Важно е, че НЕК ще плати само произведено вече оборудване и няма да заплаща за пропуснати ползи, неустойки, ескалация или разходи за глоби, за които "Атомстройекспорт" е предявил искове, коментира Петкова.

"Росатом": Беше отличен проект

Коментирайки края на процеса в Женева, в „Росатом“ отбелязаха, че както и по-рано оценяват проекта за АЕЦ „Белене“ като отличен. Там съжаляват за неговото спиране, тъй като в случай на спазване на договора към настоящия момент АЕЦ вече би била построена.

РИА Новости цитира части от изявлението, направено от името на държавната корпорация:

„От момента на победата в търга през 2006 г. и в продължение на няколко години ние правехме всичко,което можахме, за запазване на проекта и за безусловно изпълнение на всички наши задължения. В преговорите по АЕЦ „Белене“ ние много пъти намирахме сложни решения, за удовлетворим възникващите отново необичайни желания на поръчителя. Чак след като българската страна, за наше дълбоко съжаление, многократно се отклони от изпълнение на своята част от задълженията по проекта, ние бяхме принудени да се обърнем към арбитража за справедливо решение.“

През 2006 г. „Атомстройекспорт“ спечели международен търг за строителство на два блока от АЕЦ „Белене“ в България. През 2009 г. олбаче след идването на власт на правителството на Бойко Борисов проектът беше замразен, припомня РИА Новости.

През 2010 г. страните подписаха меморандум за създаване на проектна компания за строителството на АЕЦ „Белене“, която удовлетворяваше новите искания на българското правителство... Българската страна обаче не спази сроковете, посочени в меморандума, а по-късно беше заявено, че проектът е спрян по решение на властите на България.

През 2011 г. ЗАО „Атомстройекспорт“, което вече беше понесло съществени загуби... се обърна с иск в международния арбитраж. Решението по делото беше произнесено на 14 юни 2016 г.

В руската компания се надяват НЕК да изпълни решението на международния арбитраж.

Съдиите отделно са посочили, че до пълното погасяване на цялата сума на щетата в полза на „Атомстройекспорт“ се начислява неустойка от 167 хиляди евро всекидневно, се казва в съобщението на РИА.