Президентският говорите Иржи Овчацек заяви, че Земан планира да пътува до Москва, за да отдаде почит на съветските военни, които са загинали по време на Втората световна война, но няма да присъства на традиционния военен парад.

Неотдавна Земан обяви, че американският посланик Андрю Шапиро не е добре дошъл в президентския дворец, след като той разкритикува решението му да присъства на военния парад в Москва, въпреки напрежението между Русия и Запада заради Украйна, отбелязва Асошиейтед прес.

Първоначалният план на Земан беше разкритикуван и от членове на чешката опозиция. Сега президентският говорител подчерта, че решението на Земан е суверенно и независимо и няма нищо общо с отправените критики.

По време на визитата си в Москва, която ще бъде работна и ще продължи от 8 до 10 май, Земан ще участва в други тържества по повод 70-ата годишнина от победата във Великата отечествена война, посочва ТАСС, като се позовава на чешки президентски източници.

Държавният глава ще положи венец на гроба на незнайния воин.

Говорителят на Земан поясни пък, че по време на визитата в Москва той ще има среща с премиера на Словакия Робърт Фицо, предаде Ройтерс. Така двамата лидери ще имат възможност да демонстрират в руската столица прекрасните отношения между чехите и словаците 70 години след освобождаването им от нацистка окупация.