Запорираното в полза на държавата имущество включва недвижими имоти, акции, облигации, дружествени дялове и банкови сметки, съобщиха от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ), на която се позова "Фокус".

Част от недвижимото имущество - апартамент от 107.13 кв. м и гараж с площ 21.12 кв.м, се намира в кв. "Лозенец" в София. Останалите имоти са в община Нова Загора, област Сливен. Те са 108, като един от тях е изцяло собственост на Нина Георгиева. При другите тя притежава по 1/2 или 1/3. Голяма част от имотите са ниви, а останалите са лозя и овощни градини.

Съдът е наложил запор и върху акции, облигации и дружествени дялове, собственост на двамата съпрузи, на обща стойност близо 300 000 лева.

Искът за налагане на обезпечителни мерки върху имуществото, за което се счита, че е придобито от престъпна дейност, е внесен в съда от КОНПИ въз основа на събрани доказателства от съответните териториални дирекции на комисията.

Случаят „Батко и Братко“ доведе до големи загуби за България, след като от Европейския съюз спряха финансирането за страната ни по някои европейски програми.

Георгиев беше обвинен за сключването на договори между ръководения от него фонд и фирмите "Биндер" АД, "Инмат", и Гражданско сдружение "Инфраструктурни обекти" с цел да набави имотна облага за братята си Бойко и Емил Георгиеви. От това държавата е ощетена с около 120 млн. лв.
В края на октомври Софийски градски съд даде ход на делото.
Георгиев заяви, че не се признава за виновен и не желае да дава обяснение.