Съдия Петя Крънчева, проверявана за забавени дела, отново закъсня днес за заседанието, но сложи край на поредицата неуспешни опити делото да започне, предаде БГНЕС.

Бившият директор на пътния фонд е подсъдим за сключването на договори между ръководения от него фонд и фирмите "Биндер" АД, "Инмат", и Гражданско сдружение "Инфраструктурни обекти" с цел да набави имотна облага за братята си Бойко и Емил Георгиеви. От това държавата е ощетена с около 120 млн. лв.

Един от свидетелите, които бяха изслушани днес, беше Христо Тодоров, главен одитор в Сметната палата, предаде БГНЕС. Той заедно с още няколко експерти започва преди години проверка за финансовото управление на Пътния фонд през цялата 2006 г.
В хода на проверката обаче излизат публикации в пресата за злоупотреби, свързани с провеждането на обществените поръчки във фонда и по-специално с тези, спечелени от фирма "Биндер".
Вследствие на това председателят на Сметната палата взима решение в обхвата на одита да се включат и процедурите с участието на тази фирма и свързаните с нея консорциуми.

Тодоров си спомни, че тогава той и екипът му установяват неспазване на изискванията на Закона за обществените поръчки и по-специално на онази разпоредба, според която трябва изпълнителите да декларират, че не са свързани с ръководството на фонда.
Констатират се случаи на декларации за липса на свързаност при положение, че такава е налице, а има и случай, при който изобщо липсва такава декларация.

В задаването на въпросите към свидетеля активно се включи и самият подсъдим, който държеше да чуе в съдебна зала, че възложител на обществените поръчки са били областните пътни управление.
Именно техните ръководители са взимали и решенията за избор на изпълнител.

Това заяви и бившият директор на областното пътно управление в Сливен Костадин Костадинов.
Той е назначавал комисия за избор на изпълнител по дадена обществена поръчка, а след като комисията е излизала с решение, той се съобразявал с него и изпращал договора с изпълнителя до фонд "Републиканска пътна инфраструктура" за одобрение.

Фирма „Биндер”, свързана с Емил Георгиев, е печелила обществени поръчки още в периода 2003 - 2004 г., както и през 2006 - 2007 г., когато Георгиев е бил изпълнителен директор, каза Костадинов, предаде „Фокус”.

На съдебното заседание Веселин Георгиев каза, че договорите са сключени в Областното пътно управление, не се признава за виновен и не желае да дава обяснение.
Адвокатът на Георгиев посочи, че обвинителният акт е негоден, но на този етап дори и той да бъде върнат, няма как да бъде променен.

Делото ще продължи в Софийски градски съд на 5 декември.

Крънчева е третият съдия от СГС, който гледа делото. Първоначално то се разглеждаше от Георги Колев, но когато беше на финала си, той оглави Върховния административен съд и делото трябваше да започне отново. След това то бе дадено на съдия Весела Дончева, но след два месеца тя върна обвинението заради "съществени нарушения".
До трето разпределение се стигна, след като Дончева се върна в Софийския районен съд, откъдето бе командирована в СГС и така делото беше поето от председателя на наказателното отделение и зам.-председател на съда Петя Крънчева.

През август СГС отмени забраната на Веселин Георгиев да напуска страната, за да може да се лекува в чужбина дисковата си херния, очите, черния дроб и бъбреците.