Това заяви премиерът Бойко Борисов по повод уволнението на съдия Мирослава Тодорова днес.
Мирослава Тодорова бе дисциплинарно уволнена заради забавянето на мотивите по три дела с години, заради което едното е било прекратено. В петък съдии ще протестират срещу решението.

"Не бих искал да се бъркам в работата на Висшия съдебен съвет (ВСС), защото той е избран от предишния парламент. Не мога да коментирам виновността или невинността на съдия Мирослава Тодорова, която бе уволнена с решение на същия този ВСС. Но приемам като провокация уволнението на съдия Тодорова само ден преди излизането на мониторинговия доклад на Европейската комисия за напредъка на България в областта на правосъдието и вътрешния ред”, каза Борисов.

Това е провокация спрямо огромните усилия, които ние полагаме за подобряване на представата за България, на начина по който се реформира съдебната система” – допълни министър-председателят, цитиран от "Фокус".

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, известен критик на Тодорова, заяви пред журналисти в Благоевград, че няма конфликт с нея и че не той трябва да коментира уволнението й.
По думите на министъра той винаги е бил "доста критичен от гледна точка на висшата несправедливост", която оставала като усещане у жертви на престъпността, с които се срещал многократнопо.

Цветан Цветанов даде пример с Илчо Илиев, "един лихвар, от чиято престъпна дейност са потърпевши стотици хора". Министърът имал възможност преди дни да се срещне с жители на Стара Загора - жертви на тази престъпна схема. "Тези хора не искат и да чуят за съдебната система. Казаха, че полицията си е свършила перфектно работата, има над 120 свидетели, а жертвите са общо около 500", посочи министър Цветанов.

"Действително, аз съм споменавал някои от казусите, но това е на база на писмата, които съм получавал от жертвите на престъпността по дела, които е гледала Мирослава Тодорова. И съм давал само пример, защото аз не мога да приема за нормално, че над четири години ще забавиш мотивите си да бъдат написани по дело, което е свързано с отвличане. И когато делото отиде на апелативен съд след пет години забавяне, апелативният съд да прекрати това дело поради изтекъл давностен срок. Разберете, нека да се ръководим от интереса на гражданите, на българския данъкоплатец и на жертвите на престъпността", коментира Цветанов.

Министърът посочи, че е за това - всяка една институция в максимално кратки срокове да върши своята работа по компетентност и да има бързо, справедливо правораздаване, което да се ръководи само и единствено от върховенството на закона.

В отговор на въпрос той заяви, че не може да бъде обвиняван, че влияе върху независимата съдебна система. "Повярвайте ми, ако действително имах такава възможност и такава власт да влияя на съдебната система, трябва да ви кажа, че обществото щеше да бъде много по-удовлетворено от съдебната система", каза министър Цветанов.

По жалба на съдия Мирослава Тодорова преди месеци бе образувано дело за уронване на престижа срещу вътрешния министър Цветан Цветанов. Причината са две последователни интервюта на Цветанов, в които той обвини Тодорова в „обвързаност” с организираната престъпност, защото забавила мотивите към 8-годишната присъда на сочения от МВР за наркодилър номер едно в Югозапада Васил Маникатов от Сандански.