Той пусна във Фейсбук видеоклип на свое посещение в квартал на Виена, който, според него, е станал по-мръсен, по-беден и с увеличена престъпност заради мигранти, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В това видео Лазар предупреждава,  че унгарската столица Будапеща може да заприлича на този неустановен виенски квартал, ако опозиционните партии "пуснат мигрантите".

На 8 април в Унгария се произвеждат парламентарни избори и силно антиимигрантски настроената партия Фидес на Виктор Орбан е превърнала мигрантите в основна тема на кампанията, отбелязва АП.

"Улиците очевидно са по-мръсни, районът очевидно е по-беден, а престъпността е нараснала. Ако ги пуснем да влязат и те заживеят в нашите градове, последиците ще са престъпност, обедняване, мръсотия, нечистотия и невъзможни благоустройствени условия. Ние работим за предотвратяване на това явление", заявява Лазар.

За разлика от думите му, в пешеходната зона, показана във видеото, не може да се види мръсотия или разстройство.

По думите му обаче в този виенски квартал са останали само пенсионери "сред белите и християните", а "всеки друг е имигрант", за който се създава "град в града".

"Във Виена има много училища, където не са останали никакви бели виенчанчета, има само деца на мюсюлмански имигранти и имигранти от Близкия изток", казва Лазар.



Според австрийските вестници видеото на Янош Лазар е от виенския квартал Favoriten, където е известно, че има голям дял имигранти - 32,8%. Районът се намира на юг от вътрешните квартали на Виена.