Това заяви днес британският министър на външните работи Борис Джонсън, цитиран от Ройтерс и БТА.

Вчера бившият полковник от Главното разузнавателно управление (ГРУ) на Русия  и млада жена, която била с него, бяха откарани в болница, след като им е прилошало на пейката пред търговски център в Солсбъри след досег с неизвестно вещество. По данни на медиите 66-годишният Скрипал е в интензивното отделение на болница, а неговата 33-годишна спътница също е в критично състояние.

На мястото на инцидента полицията е открила неизвестен предмет, който е бил забелязан и прибран от полицията. Към момента все още не е известно какво вещество е предизвикало отравянето.

Джонсън каза пред парламента, че "има много спекулации за обезпокоителния инцидент в Солсбъри, при който 66-годишен мъж, Сергей Скрипал, и неговата 33-годишна дъщеря, Юлия, са били открити в безсъзнание".

"Въпреки че би било погрешно да се избързва, преди да е завършило разследването, мога да уверя Камарата (на общините), че ако се появят доказателства, които предполагат държавна отговорност, тогава правителството на Нейното величество ще даде съответен и твърд отговор", подчерта британският външен министър.

Джонсън уточни, че Великобритания ще помисли за нови "санкции и други мерки". "Не соча с пръст. . . Просто казвам на правителствата по света, че никой опит за отнемане на невинен човешки живот на британска земя няма да остане несанкциониран и ненаказан", каза Джонсън.

Британският външен министър отчете все по-голяма необходимост от квалифициране на кибератаките като акт на война.

По-рано днес Русия отрече всякакво участие в покушението срещу Скрипал.

„Не мога да коментирам това. Както се казва на руски - не ни накараха да чакаме дълго. Разбирам, че това не се превежда лесно на английски, но, все пак...“, заяви заяви пред журналистите прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.

Песков подчерта, че Кремъл не разполага с никаква информация с какво се е занимавал Скрипал и с какво може да е свързана трагичната ситуация.

„Вие знаете как той се оказа на Запад, в резултат от какви действия и решения. Няма да го повтарям“, добави прессекретарят на Путин, като отбеляза, че Москва винаги е готова за сътрудничество в разследването.