В опит да заобиколят мерките на ЕС за спиране на миграцията през централното и източното Средиземноморие мигрантите откриват нови маршрути през Испания и Румъния, заяви представител на Международната организация по миграцията /МОМ/, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Еудженио Амбрози, директор на регионалния клон на МОМ за ЕС, заяви, че броят на мигрантите, пристигащи по тези нови маршрути, е относително малък, но те са сигнал, че каналджиите търсят алтернативи за достигане до страните от ЕС.

Според МОМ почти 10 300 души са пристигнали в Испания по море само през 2017 г. Амбрози посочи, че това не е "огромен брой", но все пак е четири пъти над този от 2016 г. Той отбеляза, че няколкостотин мигранти са пристигнали в Румъния, прекосявайки Черно море.

"Това е ясен знак, че трафикантите и каналджиите търсят алтернативи (...), за да продължат бизнеса си", посочи Амбрози. Той добави, че това е сигнал също така, че политиката на ЕС за спиране на миграцията е неефективна.

Досега през 2017 г. до бреговете на Европа през Средиземно море са достигнали общо 130 000 мигранти.

Броят на пристигащите по море намалява от 2015 г., когато беше отчетен рекордът от един милион души, пристигнали през Средиземноморието.