Имаме напълно готови военни решения, ако Северна Корея действа неразумно, Заключени и заредени написа президентът в Туитър и изрази надежда, че Ким Чен-ун ще поеме по друг път!, гласи туитът.

Днешната словесна атака още повече изостря тона между двете страни.
Вчера президентът напомни заплахата си, че ще изсипе върху Северна Корея "огън и ярост" и каза, че може би това предупреждение не е било достатъчно твърдо.

Малко по-късно президентът допълни: "Може би това изказване не беше достатъчно твърдо"...


Москва: Рискът от война е голям

Русия се надява, че във Вашингтон и Пхенян ще се върне „здравият разум“, предаде ТАСС.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че се надява „разумът“ в САЩ и Северна Корея да надделее. По негови думи, Русия не приема една ядрена Северна Корея.

Той добави, че рискът от конфликт между САЩ и Северна Корея е много висок.

„Считам, че рискът е много висок. Особено като се има предвид, че в реториката звучат директни заплахи за използване на сила“, каза руският външен министър.

Междувременно руската противовъздушна отбрана бе въведена в бойна готовност. Япония на свой ред спешно инсталира комплекси за противовъздушна отбрана.

Как ще реагира НАТО?

В случай че Северна Корея атакува базите на САЩ на тихоокеанския остров Гуам, съюзниците от НАТО няма да окажат автоматично военна помощ на Вашингтон.
Това заяви говорител на алианса, цитиран от ДПА и БТА.

По думите му островът не влиза в територията, обхваната от Северноатлантическия договор. Оказването на помощ на САЩ, ако такава бъде поискана, ще стане след политическо решение на съюзниците.

Много малко вероятно е съюзниците да откажат помощ, твърдят дипломатически източници от НАТО, цитиран от ДПА.

ТАСС цитира днешно съобщение на пресслужбата на НАТО, според което член 5 от Северноатлантическия договор не се отнася пряко до територията на Гуам. Този член предвижда нападение срещу територията на една от страните в съюза да се смята автоматично за нападение срещу останалите страни в договора.

От пресслужбата поясниха, че следващият член 6 очертава зоните, в които да става автоматичното активиране на член 5, а именно: "територия или всяка част на Европа или Северна Америка или острови под юрисдикцията на всяка от страните в северноатлантическата зона северно от Тропика на Рака".

По този начин Гуам не влиза в тази зона и евентуално активиране на член 5 би станало след политическо решение на Северноатлантическия съвет, гласи изявлението на пресслужбата на алианса.

Канцлерът Ангела Меркел междувременно заяви, че Германия се противопоставя на използването на каквато и да е било сила между САЩ и Северна Корея.