Резултатът на Шулц е безпрецедентен. За първи път след Втората световна война председател на Германската социалдемократическа партия бива избран с подкрепата на 100 процента от делегатите на съответния конгрес, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

61-годишният Шулц наследи на поста германския министър на външните работи Зигмар Габриел. Бившият председател на Европейския парламент е смятан за основен съперник на канцлера християндемократ Ангела Меркел на изборите през септември.

"Справедливостта, уважението и достойнството" ще бъдат крайъгълните камъни в предизборната програма на Германската социалдемократическа партия, заяви Мартин Шулц.

Пред делегатите на извънредния конгрес на ГСДП той заяви, че предизборната програма на партията ще бъде представена на нов конгрес, който ще се състои в края на юни в Дортмунд.

По думите на Шулц от края на януари той е обиколил цяла Германия и се е срещал с хората, за да разбере какви трябва да са приоритетите на социалдемократите през следващите години.

"Заклеймяването на цели групи от хора не трябва да има място в Германия", заяви Шулц във връзка с извлечени от него поуки от миналогодишната предизборна кампания на президента на САЩ Доналд Тръмп.

В изказването си пред конгреса досегашният лидер на ГСДП Зигмар Габриел се обяви срещу съставяне на нова "голяма коалиция" след парламентарните избори през септември.

В момента Германия е управлявана от коалиция между най-големите политически сили - блока на Християндемократическия и Християнсоциалния съюз, от една страна, и ГСДП като по-малък партньор, от друга.