Прокуратурата се е самосезирала от журналистическо разследване, публикувано във вестник “Народно дело”, уличаващо предизборния щаб на кандидата за кмет на Варна Веселин Марешки, предаде Днес+. Преписката е разпределена на прокурор Александър Атанасов, информира председателят на ВРП Цветанка Гетова. Предстои да бъдат проверени всички факти и обстоятелства около случая, както и да бъдат издирени потърпевши граждани. Гетова информира, че крайният законов срок за извършването на проверката е 30 дни, но е възможно да бъде увеличен с нейно разрешение, ако характерът на преписката е по-сложен. От ВРП обясниха още, че наказателно преследване от общ характер се възбужда по тъжба на пострадалия до прокуратурата. Три години лишаване от свобода и пробация е наказанието, което предвижда законът, при доказани престъпления срещу политическите права на гражданите. Според публикацията във варненския ежедневник представители на предизборния щаб на Веселин Марешки подтикват пенсионери и хронично болни към урните с обещания, че ще им плащат част от лекарствата по здравната каса, ако набират гласове за него. Медията е публикувала и запис на пострадала варненка. Припомняме, че преди дни депутатите приеха на първо четене поправка в Наказателния кодекс, съгласно която всеки инициатор на купуване на гласове по време на избори или при провеждането на референдум може да получи между 1 и 3 години затвор.
Регламентирана е и финансова санкция за това деяние между 1000 и 3000 лв. Така под ударите на закона попадат и инициаторите на купуването на гласове в деня на вота, а не само изпълнителите на тази практика. Всеки, който взима или дава пари или има облага, за да участва в избори, може да получи между 6 месеца и 2 години затвор. Промените предвиждат и парична глоба от 500 до 1000 лв.
Санкция се налага и при случаите, в които гласоподавател приеме или поиска дар или облага, за да участва в съответния вот.