Решение е взето от Националният изпълнителен съвет на СДС вчера, уточни Юруков, цитиран от БГНЕС.
Бившият шеф на разузнаването и посланик в Унгария Димо Гяуров има подкрепата на 5 партии. Преди седмица Николай Василев от НДСВ, Цанко Цветанов от СДС, Светлан Златев от ССД, проф. Димитър Камбуров от ДСБ и Стоян Калоянов от БДС “Радикали“ на Евгени Бакърджиев приеха мемерандум за подкрепа на кандидатурата на Димо Гяуров за кмет на Варна. Документът обаче все още не е подписан. По думите на местният лидер на ДСБ проф. Димитър Камбуров това ще стане на 5 септември. Споразумението ще се отнася и за евентуалните общи кандидатури за районни кметове, но не и за обща листа за съветници.
Още две партии могат да подкрепят кандидатурата на Димо Гяуров, стана ясно още днес. С “Глас” са водени разговори, а земеделците на Стефан Личев вече са дали положителен отговор, съобщи лидерът на Демократи за силна България Иван Костов. Ако преди подписването на меморандума в подкрепа на Димо Гяуров Демократическата партия изтегли кандидата си за кмет, също може да участва, заяви Костов. По повод подкрепата на партии от управляващата коалиция, Костов коментира, че зависи под каква форма се издигат кандидатите. Ако кандидатът е независим, той може да очаква подкрепа от всички партии, каза още тъмносиният лидер. За нас е важно, кандидатът, зад когото застанем, да не търси подкрепа от социалистическата партия, допълни Костов. От ДСБ изключват напълно възможността да се коалират с БСП и ДПС. Демократи за силна България могат да бъдат в общи листи единственно със Съюза на демократичните сили, нито с една друга партия, каза още Костов. Местният партиен лидер на ДСБ проф. Камбуров посочи, че във Варна са водени разговори със сините за обща листа. Местната организация ще има пълна автономия за изборите и ще получи подкрепа за решенията си, поясни Костов
В битката за кметския стол Димо Гяуров ще се конкурира със сегашния кмет на Варна Кирил Йорданов, който ще се яви като независим с подкрепата на БСП, и Свилен Крайчев, издигнат от ГЕРБ.