Това съобщи във Варна Миглена Веселинова - началник на отдел в Министерството на труда и социалната политика,- която участва в общественото обсъждане на проекта на Национална стратегия за детето. Интернет-пространството крие много рискове за децата, които могат да станат жертва на измами или на други престъпления, обясни Веселинова. Идеята е на горещия телефон да се подават всякакви сигнали за случаи на застрашени малчугани, за да се вземат адекватни мерки. Стратегията е за десетгодишен период, посочи Веселинова. По думите й на третата и шестата година тя подлежи на ревизия и при нужда ще бъде коригирана. Целта й е да гарантираме спазването на правата на децата, каза още Веселинова. Конкретните мерки по изпълнението на стратегията ще бъдат набелязвани ежегодно с Националната програма за закрила на детето.
Двайсет на сто от децата в момента имат някакви емоционални проблеми, 12 процента са с психически разстройства, отчете Веселинова. По брой на абортите на момичета до 19 години страната ни е на водещо място в Европа. В социални заведения са настанени 8653 деца, като само два процента от тях са пълни сираци. В стратегията са набелязани мерки за решаването на тези проблеми, обясни Веселинова. Тя уточни, че се търсят и варианти за преодоляването на демографската криза в страната. В момента 80 на сто от българите искат да имат по две деца, но нямат финансова възможност. Поради тази причина 60 на сто от тези хора имат по едно дете.
В стратегията е посочено още, че на пазара са нужни нови услуги. Ще бъдат въведени семейни консултации и ще се изградят центрове за контакти, като основната цел е да се работи превантивно върху опасността от изоставяне на деца. Предстои да бъдат изработени и стандарти на ранното детско развитие, като се оказва помощ на семействата за спазването им.
ИЗБРАНО