Софийски градски съд отказа да задържи под стража четиримата младежи, които бяха задържани за хвърлянето на бутилки, кенчета, боя и бомбички по сградата на Народно събрание-2 (бившия Партиен дом) и охраняващите полицаи на 14 юли по време на антиправителствен протест.

Въпреки искането на прокуратурата те да бъдат задържани заради опасността да извършат повторно "непристойни" деяния, съдът прецени, че пускането им под парична гаранция е достатъчна мярка. Размерът на гаранциите остават същия, наложен от Районния съд.

Четиримата млади мъже са обвинени в хулиганство, извършено с изключителна дързост и цинизъм. Според прокуратурата те са хвърляли бутилки със запалителна течност и са опитали да дискредитират мирния протест на хората. И четиримата задържани се явиха в съдебната зала, въпреки че не бяха длъжни.

Вижте снимки >>

"Искахме да изразим своята позиция, аз и моята приятелка (...) не съм хвърлял бутилки, омръзнало им е на хората от това, което се случва в държавата, искат промени. Очевидно не става с мирни протести и някой се е увлякъл с емоциите", каза един от младежите.

Адвокатите отново подчертаха, че няма достатъчно доказателства срещу задържаните младежи, а прокуратурата посочи, че трябва да бъдат наложени по-тежки мерки за неотклонение на обвиняемите, за да се покаже на обществото, че институциите работят и за да се изолират подобни прояви.

Освен това възрастта на обвиняемите също е довод за по-тежка мярка. Младежите са на възраст от 20 до 26 години. Съдебният състав обаче потвърди решението на първата инстанция, тъй като не са налични всички предпоставки, посочени в закона, заради които да се наложи постоянен арест на обвиняемите.

СГС приема, че всеки в различна степен е участвал в безредиците на 14.07.2020 г. и е взел предвид показанията на свидетелите и представените доказателства. Затова и паричните гаранции са различни за всяко от лицата: Любомир Велков, неосъждан, - 1500 лева; Акив Бичев, неосъждан - 1000 лева; Иван Колев, неосъждан - 1000 лева; Дейвид Георгиев, осъждан два пъти - 2000 лева.

Мотивите на съда са, че има опасност да извършат престъпление, но паричната гаранция ще елиминира тази опасност.

Определението е окончателно, като е подписано обаче с "особено мнение" от член на съдебния състав.

На обвиняемите беше обяснено, че ако извършат противоправни нарушения, мярката им ще бъде променена в по-тежка.