Софийският районен съд наложи парична гаранция на четиримата младежи, задържани и обвинени за хвърлянето на бутилки и метални кенчета срещу сградата на Народно събрание-2 и охраняващите полицейски служители на 14 юли по време на антиправителствения протест.

Магистратите постановиха, че обвиняемите - 25-годишният Любомир Велков, 20-годишният Алекбер Бичев, 21-годишният Дейвид Георгиев и 19-годишният Иван Колев, трябва да се освободят незабавно, освен ако не се задържат на друго основание. Младежите са обвинени в хулиганство. Те са хвърляли стъклени бутилки и кутии с боя, а Велков е счупил и шест прозореца на вратата на сградата.

Паричните гаранции са между 1000 лв и 2000 лв.

Прокуратурата поиска да бъде наложена мярка постоянен арест за младежите.

"Деянието по своето съдържание се отличава с изключителен цинизъм и дързост - по време на масов граждански протест, в обстановка, отличаваща се с изключителна обществена чувствителност и изразено недоволство, като с действията си изразили абсолютно незачитане на правните норми", посочват от държавното обвинение.

Според прокуратурата младежите били организирани в социалните мрежи. Чатът е открит в телефона на 21-годишния Дейвид Георгиев. Той е единственият осъждан от четиримата - има условна присъда за шофиране след употреба на наркотик.

Съдът посочи, че деянието, за което са обвинени младежите, не е тежко умишлено престъпление. Както и че няма данни за доказана опасност да извършат ново престъпление.

Определението на съда не е окончателно и може да се протестира и обжалва.