Апелативният съд в Бургас отказа да измени мярката за неотклонение на 26-годишния Хюсеин Хюсменов, който причини умишлено смъртта на 19-годишния студент Петър Досев след гонка и катастрофа в сливенското село Крушаре.  

Хюсменов е обвиняем за това, че на 21 ноември при управление на лек автомобил "Мерцедес" е нарушил правилата за движене по пътищата, като е управлявал в населено място със скорост, превишаваща разрешената от 50 км/час и като е нарушил задължението си да се движи на такова разстояние от движещото се пред него друго превозно средство, че да може да избегне удряне в него, когато то намали скоростта или спре рязко. Така умишлено е причинил смъртта на студента Петър.

Преди дни Окръжният съд в Сливен наложи най-тежката мярка за неотклонение на обвиняемия, но той обжалва пред по-горната инстанция.

В съдебно заседание защитниците на 26-годишния Хюсеин пледираха за по-лека мярка за неотклонение, тъй като извършеното от него не било умишлено, а по непредпазливост. Самият обвиняем помоли магистратите за "домашен арест".

Апелативният съд обаче счете, че решението на първата инстанция е правилно. Безспорно е по делото, че между двата автомобила е имало съприкосновение, преди настъпването на ПТП. 

Представените в съдебното заседание пред въззивния съд доказателства - протоколи за разпити на свидетели не променят фактическата обстановка. Относно втората предпоставка за задържане под стража - опасността лицето да се укрие или да извърши престъпление, апелативните съдии приемат и извода, че на етапа от воденото разследване съществува опасност от укриване или извършване на ново престъпление от страна обвииняемия.

Съдът подчерта, че разследваното престъпление е с висока степен на обществена опасност, предвиденото наказание е от 10 до 20 години лишаване от свобода, което може да е мотив за опит за укриване от разследващите органи. 

Необремененото съдебно минало и постоянния адрес на Хюсеин Хюсменов са безспорни, но не могат да се противопоставят на тежестта на инкриминираното деяние и обстоятелствата, водещи до извод за опасност от укриване, посочват апелативните съдии.

Разследването е в съвсем начален етап, предстои извършването на множество следствени действия. Към момента взетата мярка за неотклонение "задържане под стража" е съобразена е със закона и доказателствата.

Решението на Бургаския апелативен съд е окончателно.