С решение на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет започва нова процедура за подбор на европейските делегирани прокурори. Търсят се още шестима магистрати, за да бъде запълнена квотата на страната ни от 10 души.

Cлeд пъpвaтa пpoцeдypa, пpиĸлючилa пpeз фeвpyapи, ĸoлeгиятa нa Eвpoпeйcĸaтa пpoĸypaтypa oдoбpи и нaзнaчи eдвa чeтиpимa дeлeгиpaни пpoĸypopи в Бългapия и oтxвъpли шecтимa. A oт 1 юни Европейската прокуратура вeчe фyнĸциoниpa и зaпoчнa paзcлeдвaния. Дeлeгиpaнитe обвинители ca вaжнa чacт oт тяx – тoвa ca пpoĸypopитe нa cлyжбa в ЕРРО, ĸoитo oбaчe paбoтят нa тepeн в cъoтвeтнитe дъpжaви.

В срок до 30 дни от публикуване на обявлението за новата процедура, кандидатите ще имат 30 дни за да подадат заявление, към което трябва да приложат автобиография и мотивационно писмо на български и английски език, актуална кадрова справка, бележка за стажа и копие от документи за владеене на английски език.

Процедурата ще бъде на три етапа, както и първия път - допускане по документи, изслушване и обявяване на кандидатите.

Миналата седмица, при посещението си у нас европейският главен прокурор Лаура Кьовеши заяви, че България ще започне нова процедура, за да запълни квотата си.

По думите й, "на базата на дикусиите с главния прокурор и членове на ВСС установихме, че критериите са същите - кандидатите да са независими, с опит в разследването на корупция, пране на пари, измами. Да са опитни в сферата на международното сътрудничество, като това са правни критерии".