За първи път страната ни избира европейски прокурори. В момента във Висшия съдебен съвет изслушват кандидатите. За 10 места се борят 35 човека, сред които и двама съдии. Трима обаче се отказаха.

Заседанието беше открито от главния прокурор Иван Гешев. Той призова леновете на ВСС да не приемат изслушването като изпит, а като интервю. Трудността, по думите му, била за Прокурорската колегия, която трябва на финала да избере десетината най-добре представили се.

Изслушването е по азбучен ред. Според приетия регламент, кандидатите за европейски делегирани прокурори представят кратко експозе за мотивацията си и отговарят на въпроси на членовете на Прокурорската колегия и на неправителствени организации.

До четвъртия кандидат, който беше изслушан, въпроси от гражданския сектор не бяха поставени от Иван Гешев. Затова и въпросният кандидат - следователят Бойко Атанасов, който от години критикува ръководството на прокуратурата, определи процедурата като опорочена, предаде БНР.

Според него в България има "съгласуваност да не се разследват престъпление срещу европейската финансова система". Това се правело, "за да се пазят интересите на Бойко Борисов и Делян Пеевски". Затова според Атанасов при тази процедура няма да бъдат избрани независими делегирани прокурори.

С малки прекъсвания и иронични реплики, включително и от главния прокурор, Бойко Атанасов беше оставен да изложи критичните си виждания за работата на прокуратурата.

Членът на ВСС Евгени Иванов го попита защо след като само България не постигала резултати тази прокуратура ще действа и в другите държави членки. Бойко Атанасов отново повтори твърдението си, заради което пък Иван Гешев поиска да разбере с каква статистика той разполага, тъй като статистиката на върховния съд и на прокуратурата е различна от неговата.

Процедурата по изслушване на кандидатите за европейски прокурори ще продължи до събота.

Веднага след това прокурорската колегия ще направи обсъждане и ще класира кандидатите от 1-во до 10-о място, плюс след десето място. След като бъдат гласувани от прокурорската колегия, те трябва да бъдат изпратени за одобрение и в Европейската прокуратура в Брюксел.

Ако някой не получи одобрение от Лаура Кьовеши, ще трябва Висшият съдебен съвет да предложи следващия след десето място в класирането и така докато се попълни бройката, определена за България.

След като встъпят в длъжност европрокурорите ще трябва да поемат всички разследвания, които и в момента се водят, свързани със средства, предоставени от ЕС. Едно от разследванията, което би трябвало европрокурорите да поемат, е това по доклад на ОЛАФ за закупените от МВР автомобили. ОЛАФ откри нарушения в организирането на обществената поръчка.

бъде независим орган на ЕС, който ще отговаря за разследването, наказателното преследване и предаването на съд за престъпления срещу финансовите интереси на Съюза