Новата структура ще започне да действа три години след приключването на процедурата, предаде БТА. От процедурна гледна точка след днешното решение ще бъде необходимо становището на Европейския парламент.

В съобщението е изразено очакване евродепутатите да се произнесат преди лятната ваканция, а окончателните текстове да бъдат утвърдени наесен.

Европейската прокуратура ще бъде разположена в Люксембург и ще бъде ръководена от главен прокурор на ЕС. Тя ще изпрати свои прокурори във всички държави, приели да участват в новата структура. Командированите прокурори ще се занимават с конкретните дела в приемащите държави, а работата им ще бъде наблюдавана от центъра в Люксембург.

Европейската прокуратура ще разследва случаи с измами, нанасящи щети на бюджета на ЕС, като злоупотреби с ДДС или структурни фондове.

В Европейската прокуратура, освен нашата страна, ще участват Белгия, Хърватия, Кипър, Чехия, Естония, Германия, Гърция, Испания, Финландия, Франция, Латвия, Литва, Люксембург, Португалия, Румъния, Словения и Словакия. Италия и Австрия са изразили желание да се присъединят, като тази възможност се отнася и за останалите седем държави от ЕС, които засега се въздържат.