Анализът на работата на спецпрокуратурата ще продължи три месеца. Това гласува пленумът на ВСС с голямо мнозинство, като отхвърли предложението на служебния правосъден министър Янаки Стоилов този срок да е двойно по-къс - до края на юни. До този вот се стигна след дебати, продължили около два часа.

На предложението на Стоилов всичко да се случи за около 40 дни, главният прокурор заяви, че в този срок не може да се направи обективен анализ. Нямаме ангажимент да обслужваме политически интереси, "не сме слугинаж на политическата класа", посочи той.

И така, в крайна сметка, само Атанаска Дишева и Лозан Панов бяха съгласни с предложението на Стоилов.

Решението за анализа беше взето по настояване на служебния правосъден министър Янаки Стоилов заради напрежението около приетите на първо четене в правната комисия на 45-ото Народно събрание законодателни промени, предвиждащи закриването на специализираните структури. На влизане във ВСС той заяви:

"Meceц и пoлoвинa - двa ca дocтaтъчeн cpoĸ зa изгoтвянe нa такъв анализ".

"Опитът да се разтягат тези срокове ми се струва като стремеж да се отложат реалните резултати и затова ще призова тези срокове, наистина без да бъдат спешни, да бъдат достатъчно кратки. Още в мандата на служебното правителство резултатът да бъде даден, за да могат партии и българските граждани да се ориентират и те да имат своята преценка по това, което ще представи Висшия съдебен съвет, а не след това", заяви още Стоилов. 

ВСС отхвърли към критериите да се добави анализ на исканите СРС-та и събраните от тях доказателства.

Отхвърлено беше и да се отчете прокурорските разпореждания за връщане на веществени доказателства.