Прокурорската колегия отказа да отстрани временно от длъжност обвинителя от Софийската районна прокуратура (СРП) Константин Сулев, обвинен в длъжностно престъпление, свързано с разследване срещу Петьо Петров-Пепи Еврото. Колегията изслуша днес при закрити врати петимата наблюдаващи прокурори от СГП по делото срещу групата за влияние на Мартин Божанов, известен като Нотариуса.

На заседанието днес не станаха ясни мотивите на кадровиците за отказа им да отстранят Сулев, съобщи "Лекс". Той се яви с адвокат Костадин Костадинов, за да бъде изслушан от колегията по повод внесеното преди две седмици искане на и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов за временното му отстраняване от длъжност, заради привличането му в качеството му на обвиняем. И след изслушването, което се проведе при закрити врати, ПК обяви само, че не го отстранява от длъжност.

През есента на миналата година Константин Сулев беше обвинен в длъжностно престъпление, а преди три седмици обвинителният акт срещу него беше внесен в Софийския градски съд.

Според обвинението прокурорът е извършил престъплението от 30 май до 1 юни миналата година с пет деяния. Прокуратурата твърди, че Сулев е нарушил, а също така и не е изпълнил свои служебни задължения, за да набави облага за бившия главен прокурор Иван Гешев, като не допусне да бъде изнесена информация срещу него в медиите, както и с цел да причини вреда на Петьо Петров, известен като Пепи Еврото, и на Кристиян Христов. Христов е един от замесените в схемата "Осемте джуджета" за завземането на бизнеса и имуществото на Илия и Явор Златанови. Миналата година той беше арестуван преди да даде пресконференция, на която обещаваше да направи разкрития за отношенията си с Петьо Петров и бившата му съпруга Любена Павлова. Признанието му дойде след разказ на Павлова пред "Антикорупционния фонд", която пък каза, че Петьо Петров е писал заплашителното писмо до бившия вече главен прокурор Иван Гешев. Христов на свой ред заяви, че е работил няколко години за Павлова и Петров и бил принуждаван да прави "какви ли не неща, които не са морално ОК, не са законни и т.н".

Обвинението, за което прокурорът Сулев е изправен пред съда, предвижда от 1 до 8 години затвор, като според прокуратурата от него са могли да настъпят немаловажни вредни последици - незаконно засягане правата на граждани и уронване престижа на прокуратурата.

Първоначално определеният съдия по делото Стоян Михов си направи отвод. Той е от Софийския районен съд, а в момента командирован в СГС. Поради това е в колегиални отношения със Сулев, като двамата се познавали и лично. За да бъдат избегнати каквито и да е съмнения в безпристрастността на съдията, той се отведе.

Делото беше разпределено на нов съдия - Лилия Георгиева.