В Софийския градски съд е внесен обвинителен акт срещу Константин Сулев, прокурорът от Софийска районна прокуратура, който е работил по делото "Осемте джуджета".

"Сулев е обвинен, че за времето от 30.05.2023 г. до 01.06.2023 г. в София, при условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице е нарушил и не е изпълнил служебните си задължения с цел да набави облага за И.Г., като не допусне да бъде изнесена информация срещу него в медийното пространство, както и с цел да причини другиму вреда, а именно на П.П. и К.Х., като от престъплението могат да настъпят немаловажни вредни последици - незаконно засягане правата на граждани и уронване престижа на съдебната власт, в частност на прокуратурата", гласи съобщението от съда.

Предстои да бъде насрочено разпоредително заседание.

Преди дни при изслушване във временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов, бившият ръководител на Софийска районна прокуратура Невена Зартова посочи, че колегата ѝ Константин Сулев, който е работил по делото срещу Петьо Петров и го е обявил за издирване, в момента е обвиняем, припомня БТА.

Според медийни публикации и източници, близки до разследването, Сулев е с повдигнато обвинение за това, че е обвинил без доказателства Пепи Еврото и Кристиян Христов (с инициали П.П. и К.Х. от съобщението на съда), като целта е била да не бъде изнесена информация срещу тогавашния главен прокурор Иван Гешев (И.Г. в съобщението на съда).

Гешев пък се закани да съди всеки, който "сипе инсинуации и манипулира хората".