В Пловдив е арестуван 44-годишният гръцки гражданин Георгиос Д, който е обвинен от прокуратурата в Пирея за грабеж и предумишлено убийство. Окръжният съд в Пловдив допусна предаването му на компетентните органи на съдебните власти на република Гърция.

До развръзката се стигна след издадената на 12 юни Европейска заповед за арест. Целта е провеждане на наказателно преследване, а документът е подписан от зам.-апелативния прокурор в град Пирея.

Георгиос живее в Пловдив и е със статут на чужденец, продължително пребиваващ в България. Според обвиненията той е извършил грабеж и предумишлено убийство в съучастие с друго лице, като двамата успели да избягат, а смъртта на пострадалата настъпила няколко часа по-късно в болницата Асклипио - район Вула, където била превозена с линейка на Бърза помощ.

Според гръцкото законодателство се касае за тежки углавни престъпления, за които се предвиждат доживотен затвор за убийството и лишаване от свобода от 5 до 20 години за грабежа.

Пловдивският окръжен съд взе мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо исканото лице Георгиос Д. до фактическото му предаване на държавата, издала Европейската заповед за арест.

Решението подлежи на обжалване и протест пред Пловдивския апелативен съд в 5-дневен срок.