Окръжният съд в Пазарджик призна за виновен и осъди на 2 години и 6 месеца лишаване от свобода с 4 години изпитателен срок кмета на Община Септември Марин Рачев за укриване на данъци.

Съдиите посочиха, че през периода 14 февруари 2005 година - 5 април 2007 година, в качеството си на едноличен търговец и при условията на продължаващо престъпление, Рачев е избегнал плащането на данъци в особено големи размери - 118 923 лева. Освен това е потвърдил неистина в Данъчни декларации.

Освен наложеното му наказание съдът го осъди да заплати 115 106 лева в едно със законовата лихва от 2006 година досега, а също и разноси по делото в размер на 6034 лева.

Присъдата може да се обжалва в 15-дневен срок пред Апелативен съд-Пловдив.

Срещу кмета има още едно обвинение. Специализираната прокуратура го обвини в умишлена безстопанственост. Става дума за 7 деяния, от които на общината е причинена вреда общо за 226 528,24 лева. Обвинението е за договор от 2017 година по обществена поръчка за ремонт на пътища и улици. Той е сключен с "Консорциум ремонт и възстановяване-Септември". Събраните доказателства сочат, че кметът е извършил плащания по договора, без строително-монтажните дейности да са били изпълнени от строителя, при това на многократно завишени цени.

  

 

 

 


 

Докато замествал кмета Рачев, той е подписал анекс към същия договор за 1 000 000 лева, без да се е налагало изменение на сключения контракт и с цел да набави облага за консорциума-изпълнител.

 

Митев е обвинен и за това, че през лятото на 2018 г. не е изпълнил задължението си да окаже съдействие на водещите разследването срещу обвиняемия Рачев при проведените в общината процесуално-следствени действия.

 


 

Обвинения по досъдебното производство са повдигнати на още двама души - на Ангел Бончев, шеф на дирекция "Транспорт и околна среда" в Община Септември и на Станой Милов - специалист "Инвеститорски контрол" в отдел "Строителство" в общината.

 

 

 

Те са привлечени към наказателна отговорност за документни престъпления - съставили са протоколи за извършени в пълен обем и подлежащи на заплащане строително-монтажни работи на обекти по вече споменатия договор, при положение, че тези работи били или частично изпълнени, или изцяло неизпълнени.

 

На Рачев и Митев са взети мерки за неотклонение "Парична гаранция" по 10 000 лева, а на Бончев и Милов - по 5000 лева, съобщават още от Спецпрокуратурата.