5 години ефективна присъда и конфискация на цялото или част от имуществото му – декларирани 4 автомобила и един апартамент в Пазарджик, поиска прокурорът Паун Савов от Окръжния съд в Пазарджик за кмета на Септември Марин Рачев.

Рачев е подсъдим за укриване на данъци в размер на 118 000 лв. 

Съгласно измененото обвинение срещу кмета на Септември, Наказателният кодекс предвижда наказание от 3 до 8 години лишаване от свобода и отнемане на цялото или част от имуществото, припомни преди това държавният обвинител. Според него Рачев трябва да бъде осъден ефективно при баланс на отегчаващите и смекчаващите обстоятелства, съобщи в. "Виделина".

Прокурор Савов поиска от съда да уважи и предявения граждански иск от представителя на НАП по делото. Преди това в над двучасовата си пледоария прокурорът подчерта, че доказателствата по делото категорично са показали, че Марин Рачев не е имал необходимите резервоари и част от горивото е продадено без документи. В резултат на това неговото дружество е подало в НАП 16 декларации – 15 месечни по ДДС и една годишна, с невярно съдържание.

Обвинението припомни, че същата защита, на която Рачев разчита и в момента, не е била приета в съда по делото му с НАП – Пловдив. Позицията на обвиняемия по време на съдебното следствие пък първоначално била, че липсващите горива са продадени в следващите 3 години, но постепенно се променила за по-дълъг период на реализацията им. Прокурорът се обърна към съда с искане да не бъдат кредитирани дадените показания на свидетелите Пламен Бояджийски, Николай Иванов, Тряскова и Комсийски, тъй като съществували значителни разминавания между тях относно броя и разположението на резервоарите в имотите, където били съхранявани.

Беше акцентирано също върху факта, че резервоари официално се появяват в протокол от 29 август 2006 г. и дори такива частично да е имало налице, не е съществувал начин те да бъдат ползвани от Рачев преди това за съхраняване на горива. Причината е, че комисията, съставила въпросния протокол, на практика е била приемателна. Интересен факт е, че ортофотоснимка на ДФЗ от 4 септември 2006 г. пък не показва наличието на тези резервоари в посочения от свидетелите имот, където понастоящем се намира бензиностанцията „Рачев“ на пътя Септември – Злокучене.

В ранния следобяд днес започнаха пледоариите на защитата на Рачев. Той е представляван от софийския адвокат Васил Василев и пазарджишките му колеги Кръстьо Кърпаров и Николай Бангеев.