Окръжният съд в Бургас даде условна присъда на 56-годишния Борислав Стоянов-Хлебаря от Созопол, който през юни 2018 г. преби до смърт родната си сестра, съобщиха от пресцентъра на съда. 

49-годишната Десислава Стоянова издъхна в страшни мъки в бургаската болница на 19 юни, след като два дни по-рано бе пребита жестоко от родния си брат - 55-годишния тогава Борислав Стоянов-Хлебаря.

На фаталния 17 юни двамата се скарали и Борислав започнал да я налага с юмруци и ритници в корема. Десислава страдала от тежка цироза на черния дроб, но въпреки това продължавала редовно да пие, за което брат й редовно й се карал. След като я ударил няколко пъти в корема, знаейки за сериозното й заболяване, Борислав не казал на лекарите, които по-късно дошли да окажат спешна помощ на жената и да я транспортират в болница. Според аутопсията 49-годишната жена била с разкъсани черен дроб и жлъчка.

"Наричах я пияна свиня, това не значи, че не я обичах. Напиваше се от 16-годишна и ставаше много агресивна. Имаше цироза, много пъти съм я връщал от онзи свят", заяви пред магистратите убиецът.

Според прокуратурата пък мотивът за агресията на Борислав е, че Десислава не е отворила магазина му за хранителни стоки навреме.

Окръжните магистрати в Бургас наложиха наказание от 3 години "лишаване от свобода" с 4-годишен изпитателен срок на подсъдимия, както и пробационна мярка „Задължителни периодични срещи с пробационен служител“ за срок от една година и шест месеца.

Съдът обаче оправда Стоянов по обвинението за извършване на изпълнителното деяние чрез удар с крак в коремната област на пострадалата.

Присъдата може да бъде обжалвана или протестирана пред въззивна инстанция в 15-дневен срок.