41-годишният затворник Николай Шахънов, който осъди България в Страсбург за нарушаване на човешките му права, е починал тази нощ в пловдивския затвор, съобщи местният сайт "Трафик Нюз".

Шахънов излежаваше доживотна присъда за грабеж и убийство, но многократно е хоспитализиран в пловдивски болници, тъй като страдал от левкемия. Химиотерапиите обаче не дават ефект. Последните месеци състоянието на затворника рязко се влошава и медицинските заведения вече не желаят Шахънов бъде настаняван там, още повече, че през 2013 той прави опит за бягство от болнична стая. През последните седмици за тежкото му състояние са помагали единствено в затвора, където са му поставяли системи.

В периода от 29 декември 2002 г. до 18 февруари 2009 г. Николай Шахънов е задържан във Варненския затвор във връзка с няколко групи наказателни производства за кражба и за убийство, извършено в хода на грабеж при отегчаващи вината обстоятелства. През ноември 2004 г. той е осъден на доживотен затвор.

До 2009 г. лежи във Варненския затвор, като през това време внася няколо жалби в съдилищата за лоши условия зад решетките. На последна инстанция, магистратите приемат само един от петте му иска за обезщетение, но Шахънов завежда дело пред Европейския съд по правата на човека, където печели и страната ни е осъдена да му заплати 7000 евро заради унизителните и нехуманни условия. 

След това той е преместен да излежава присъдата си в Пловдив.

В края на миналата година Николай Шахънов бе завел дело в Административния съд в Пловдив, като исканията му бяха да не бъде оковаван по време на конвоиране и лежане в болнични заведения. Това му желание обаче не бе удовлетворено.