Софийският окръжен съд определи мярка за неотклонение "задържане под стража" на турския тираджия Муса Бейхан, който на 23 май блъсна лекия автомобил на семейство на пътя между Ботевград и Мездра. В катастрофата загина бащата, а майката и 7-годишното им дете са в болница, като за живота на момиченцето се борят лекарите в "Пирогов".

53-годишният Бейхан е шофирал с несъобразена скорост по мокрия път. Между село Новачене и Мездра ремаркето на ТИР-а влиза в насрещното платно и удря странично лекия автомобил "Шкода", с който пътувало семейството. 44-годишният шофьор на колата умира на място.

Според съда от данните по делото може да се направи извод, че Бейхан е извършил престъплението, в което е обвинен. По случая са разпитани свидетели, налице е и медицинска експертиза на трупа на починалия, която установява, че именно нараняванията при катастрофата са станали причина за смъртта му.

Според съда е налице и друга предпоставка за налагане на най-тежката мярка за неотклонение на турския тираджия - за престъплението, в което е обвинен, се предвижда наказание лишаване от свобода, а той не е български гражданин, преминавал е транзитно през страната и няма адрес у нас. Това на свой ред формира опасността от укриване на лицето.

Въпреки неговото чисто съдебно минало и фактът, че не съществува риск обвиняемият да извърши друго престъпление, адекватната мярка, която би осигурила обективно разследване и изясняване на обективната истина, се явява "задържане под стража".

Определението на Софийския окръжен съд подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд - София.