Върховният касационен съд осъди на по 5 години затвор скандалния бивш кмет на белослатинското село Галиче Ценко Чоков и неговия син Мартин, подсъдими за участие в организирана престъпна група, за лихварство, отвличане, побой с нанасяне на телесни повреди, палежи, съобщиха от прокуратурата.

Върховните магистрати потвърдиха наказанието на Чоков, определено му от Апелативния специализиран наказателен съд, но намалиха с 2 години това на сина му, тъй като го оправдаха по едно от множеството повдигнати му обвинения – за незаконна банкова дейност.

Баща и син Чокови бяха задържани през 2016 година, а две години по-късно Специализираният наказателен съд осъди Ценко Чоков на 4 години и 6 месеца затвор. Той бе признат за виновен по три от петте обвинения, повдигнати срещу него - за отвличане, побой и палеж на автомобил, а бе обявен за невинен за лихварство и ръководене на престъпна група.

Синът му Мартин бе обявен за невинен за участие в организирана престъпна група, но виновен за заплаха за убийство, побой и лихварство. Съдът определи едно общо наказание за двете присъди от 4 години и 5000 лв. глоба.

През юни м.г. апелативните спецмагистрати приеха, че първоинстанционният съд правилно е осъдил двамата Чокови, но наказанията им трябва да бъдат завишени. Така бившият кмет на Галиче получи 5 години затвор, а синът му - 7 години.

Върховният касационен съд потвърди и 5-годишните наказания, наложени от Апелативния специализиран наказателен съд съд на подсъдимите Димитър Каменов и Иван Тодораков.

В решението си ВКС подчертава особената жестокост, с която осъдените са извършвали насилие над жертвите си, най-често в съучастие.

"Умри свиня, пребий го тоя, тоя ли не можеш да пребиеш" - така крещял Ценко Чоков, докато налагал с брадва по главата и тялото младеж от селото. В мелето участвал и синът му, който също ритал и удрял момчето.

След като откарал сина си в болницата, бащата на пребитото момче се върнал в село Галиче и се срещнал с Чоков, който му казал: "Направо ще го ликвидирам, ще го смачкам тоя човек".

Решението на върховните съдии е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.