Пловдивският окръжен съд постанови най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" за 40-годишния Николай Христов, който при скандал за имот застреля 71-годишния си чичо и двамата си братовчеди. 

Тройното убийство бе извършено в събота в пловдивското село Рогош, а стрелецът избяга и се укри при роднини, но по-късно бе задържан. Повдигнати му бяха две обвинение. Първото за това, че на 6 август с гладкоцевна пушка умишлено е умъртвил трима мъже - 71-годишния Енчо Манолов и синовете му - 49-годишния Стефан Манолов и 43-годишния Веско Манолов. 

Второто обвинение е за това, че Николай Христов не е имал разрешително за пушката и откритите 24 патрона за нея. 

След убийството стана ясно, че между убиеца и жертвите от години имало спор за имот. За влошените взаимоотношения с близките си Христов многократно е сигнализирал в полицията и прокуратурата.

В съдебната зала адвокатът му Валери Стоичков заяви, че прокуратурата води разследването едностранно. Той бе категоричен, че преди да произведе смъртоносните изстрели Христов е бил нападнат в дома си от роднините си с метални пръти. В къщата е била и малолетната му дъщеря.

"Няма спор, че той е възпроизвел изстрелите, но няма дума че е действал при самозащита. При следствения експеримент се установи, че след като са разбрали, че Николай се връща от работа, тримата му роднини са нахлули с метални пръти с дължина по 1 м. - 1.20 м. Връхлитат върху него и малолетната му дъщеря. Псували и се заканвали, че ще го убият. Николай влиза отвътре и заключва вратата. Тримата започват с металните пръти да разбиват стъклата, а единият от тях хвърля желязото по Николай през счупения прозорец. Вторият прави опит да влезе. Николай взел пушката и започнал да стреля. Стрелял напосоки, но уцелил и тримата. Малшанс е, че от три изстрела, и трите са в целта", обясни адвокатът. 

И поиска съдът да наложи по-лека мярка за неотклонение - домашен арест.

Магистратите обаче прецениха, че има риск обвиняемият да извърши друго престъпление и постановиха постоянен арест.

Ако бъде признат за виновен Николай Христов може да получи до 20 години или доживотен затвор. А затова, че е притежавал и съхранявал незаконно оръжие, предвиденото в закона наказание е от 2 до 8 години "лишаване от свобода".