Извършителят на тройното убийство в пловдивското село Рогош е задържан в дома на майка си, където е бил завел и семейството си. Той е бил установен и задържан след заградителни мероприятия от страна на полицията. При извършените процесуални-следствени действия е намерено и иззето и оръжието на престъплението.

Това каза пред журналисти в Рогош директорът на Областна дирекция на МВР - Пловдив старши комисар Димитър Балев.

Полицейският шеф припомни, че съобщението за инцидента е постъпило в полицията вчера в 18:30 часа на телефон 112. Съобщено е било, че в село Рогош е стреляно и са простреляни трима мъже и една жена. Незабавно са насочени екипи на полицията, които установяват три трупа на мъже и една ранена жена, която е откарана в болница без опасност за живота. Установено е, че убитите са баща и двамата му сина, а жената е дъщеря на единия от синовете.

Заместник окръжният прокурор Галина Андреева съобщи, че към настоящия момент на лицето са повдигнати две обвинения - едното касае квалифицирано убийство за повече от едно лица, а второто е за незаконно притежаване на огнестрелно оръжие.

Още снощи, незабавно след установяването на престъплението, е започнато разследване в сътрудничество с полицията и Окръжната прокуратура. Извършени са огледи на място, претърсвания и изземвания на оръжие и боеприпаси за него, каза Андреева, цитирана от БТА. По думите ѝ извършителят е задържан с постановление на наблюдаващия прокурор за 72 часа. Извършени са множество разпити на свидетели.

Прокурор Андреева уточни, че предисторията на случая е имотен спор между близки роднини. Според нея причината е търсенето на правата от едната страна по отношение на имот. Тепърва ще се установи дали имотът е законен. Направена е алкохолна проба на извършителя, която е отрицателна.

Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев каза, че още в началото на седмицата е разпоредил на професионалното ръководство на ведомството да издирят всички подобни случаи и да се осъществи максимална превенция. Той добави, че като слабост отчита липсата на превенция в тези случаи, която контрастира с изключително професионалните действия на полицията и след извършване на деянието. Той поздрави служителите на реда за това, което са направили в случая с цел да се намали напрежението и да се намери и безопасно да се обезвреди извършителя. Ще бъдат предприети мерки за намиране и изземване на оръжия, с които може да се извършат подобни престъпления, каза още той. Конкретно за случая добави, че ще провери дали са взети мерки назад в годините, ако е имало сигнали за напрежение.