Бизнесменът Иван Ангелов пристигна в прокуратурата на разпит във връзка със сигнал подаден от гражданско движение "БОЕЦ". Ангелов беше придружен от адвоката си Менко Менков. Двамата отрекоха, че прокуратурата е привикала за обяснения Ангелов по повод обвиненията и данните, изнесени във временната комисия по ревизия от Станислав Илчовски.

Компанията "Градус" беше сред основните теми по време на скандалното заседание на комисията за проверка на управлението в парламента. По време на изслушването бизнесменът Светослав Илчовски обвини ГЕРБ в рекет и злоупотреба с власт. В залата присъства Иван Ангелов, който беше многократно споменаван от Илчовски и по време на предишното заседание на комисията.

Илчовски повтори твърденията си относно Ангелов, че е бил притискан да им продава фуражи на половин цена. Спомена за осигуряването на фиктивни обороти, за да се продават акциите на борсата.

Адвокат Менков коментира, че са готови да говорят и по данните изнесени от Илчовски, ако държавното обвинение ги пита. Ангелов каза още, че е завел дела срещу Илчовски по повод "всички негови лъжи, измислици и инсинуации".

Адвокат Менко Менков и бизнесмена Иван Ангелов

Снимка: Булфото

Менков обясни, че има произнасяне на КФН, според която при първоначалното публично предлагане на акциите на фирма "Градус" на фондовата борса не са открити нарушения. Проверката е била направена непосредствено сред изявленията на Илчовски пред парламентарната комисия. "Градус" са отправили след това искане до КФН и НАП за проверка за извършени манипулация на пазарните условия на пазара от Илчовски.

Снимка: Булфото

На този етап се извършва проверка, няма образувано досъдебно производство.

По повод на думите на Ангелов по време на изслушването пред парламентарната комисия, че фирмата му е на печалба от бартерна сделка с фурми, изпратени от Дубай, той обясни, че "фурмите са грешка, те са дарение на БЧК" и добави, че се е объркал. Адвокатът му обясни, че "Градус" са изпратили дарение от хранителни продукти, сред които и пилешко месо, в Обединените арабски емирства, но не са получили нищо насреща. Ангелов не обясни защо е решил да направи дарение.

Шефът на "Градус" заяви, че казаното от Илчовски е лъжа. Иван Ангелов подчерта неколкократно, че никога не си е служил с името на премиера в бизнес отношенията си. Уточни обаче, че Борисов му е съдействал, когато е имал проблеми при сделки за износ.

Менков каза още, че генезисът на противоречията между двамата е търговска сделка за зърно от октомври 2020 г., която е била канселирана от Ангелов. По случая е имало и отправени заплахи от Илчовски към Ангелов, като е бил подаден сигнал до прокуратурата.