Най-големият производител на птиче месо в България - фирма "Градус" АД, обяви, че ще съди земеделския производител Светослав Илчовски заради твърденията му пред парламентарната комисия за ревизия на управлението. Освен твърденията, че знае откъде са златните кюлчета в шкафчето на Бойко Борисов и кой ги е снимал, агробизнесменът разказа на депутатите за преплитания между властимащите от ГЕРБ и фирми с участието на "Иван Пилето". Илчовски заяви, че имало схеми за изкуствено завишаване на оборота на компанията на Пилето с цел висока цена на акциите при борсовия ѝ дебют.

Собственикът на "Градус" Иван Ангелов вече отказа да коментира пред bTV случая, но нарече Илчовски "луд човек".

Публикуваме цялото съобщение на "Градус", без редакторска намеса:

"Във връзка с направени и разпространени неверни твърдения от лицето Светослав Илчовски пред комисията за ревизия към 45-ото Народното събрание и медиите, "Градус" АД информира, че ще заведе всички възможни дела срещу въпросното лице и ще сезира компетентните органи в защита на своите права и законни интереси за изнасянето и разпространяването на неверни твърдения от него. Те уронват престижа и накърняват доброто име на "Градус" АД, причиняват на компанията и нейните инвеститори и акционери имуществени и неимуществени вреди, и дават неверни и подвеждащи сигнали към пазара, на който се търгуват акциите на "Градус" АД, което може да се отрази негативно на тяхната цена.

Като компания с близо 30-годишна история, "Градус" АД няма да допусне накърняване на доброто й име, както и замесването й в политически битки чрез разпространение на невярна информация, и ще търси правата си по съдебен ред".

Междувременно депутатът от ДПС Димитър Аврамов също призова да се направи проверка на твърденията на Илчовски. През 2012 г. депутатът беше свидетел по обвинение в изнудване срещу Аврамов, който по това време беше народен представител от ГЕРБ. Делото още е в специализирания съд.

"Трябва да се направи проверка на твърденията. Това са такива твърдения, които трябва да бъдат доказани, трябва да бъдат проверени от съответните органи. Сега, дали може да му се вярва?", заяви сега Аврамов, цитиран от БНР.

Проверка трябва. Аз нямам с него никакви взаимоотношения. Ние нямаме комуникация, не се виждаме" - каза Димитър Аврамов, депутат от ДПС.