Следващото правителство трябва да продължи максимално балансирано с мерките, ваксинационната кампания и помощите за гражданите и бизнеса. Това заяви Томислав Дончев, заместник-председател на ГЕРБ, в сутрешния блок на bTV.

"Първата голяма задача на следващото правителство е, че сред политическите страсти не бива да забравя, че сме в пандемия. Трябва да продължи максимално балансирано с мерките, ваксинационната кампания и помощите за гражданите и бизнеса. Основната задача на правителството е да организира изборите, което няма да е лека задача. Трябва да се продължи и с всички останали текущи задачи, но двете основни за мен са всички мерки, свързани с пандемията, както и организацията на изборите", подчерта той.

"Планът за възстановяване официално е входиран, но още не е представен за разглеждане, което е отделна процедура. Трябва да бъдат финализирани преговорите с ЕК и да бъде представен. Не е редно едно правителство, на което му остава една седмица служба, да пуска документ с хоризонт 5 години напред. Поне от 4 месеца слушам как 5 от 6 политически сили имат алтернативен план и искат да го ревизират", посочи Дончев и добави: "Тъжен факт е, че не получих нито една алтернатива и нито едно предложение за ревизия. Въпреки това трябва да бъда политически толерантен и да дам шанс на следващите мнозинства този документ да бъде преработен, ако някой намира за необходимо".

"Мисля, че колегата Ананиев беше изключително прецизен и детайлен по отношение на финансовото състояние на държавата. Смятам, че финансовото състояние на държавата е добро", допълни зам.-председателят на ГЕРБ.

По думите му дали ще има нов оперативен щаб, е преценка на следващото правителство. "За мен настоящият щаб е в добър състав и следва да бъде запазен", допълни той.

Дончев коментира и политическите скандали по време на Комисията за ревизия на управлението, ръководена от Мая Манолова, като "предизборно мероприятие". В няколко дни се изля лавина от различни обвинения от страна на предприемачи.

"Каква е икономическата среда и какво са описали въпросните предприемачи, според мен са различни неща, защото в комисията ставаше дума за твърдения от страна на един предприемач и контра твърдения от страна на друг. После на другата комисия някакъв друг човек изказа някакви твърдения от други предприемачи, които ги отрекоха", коментира зам.-председателят на ГЕРБ.

Той беше попитан и конкретно за твърденията на агробизнесмена Павел Стоименов за картел в рентиерството на търговското дружество "Г-8".

"За мен става дума за напрежение, спорове, не конкуренция, дори вражда между различни предприемачи и някой се възползва да търси политически дивиденти от това", отговори Дончев.

Категоричен е, че нито той, нито Бойко Борисов за оказвали политически натиск за осъществяването на търговски сделки в полза на крупни бизнесмени.

Самият Дончев често получавал сигнали за съдействие, но спазвал административния ред.

"Две трети от оплакванията са от граждани, не са от предприемачи. Заедно с екипа ми проверяваме дали действията на въпросната администрация са правилни от гледна точка на закона. Ако има нещо неправилно, ние може да им обърнем внимание. При всички случаи не става дума за политически натиск. Ако става дума за действия на местната власт, единственото, което мога да направя, е по компетентност да препратя сигнала на дадения кмет", посочи той.

Попитан за твърдението на бизнесмена Иван Ангелов, че фурмите, дошли от ОАЕ, са "чиста бизнес сделка и целта е да се печелят пари", а "ние сме си възстановили парите и сме на печалба", Дончев отговори:

"Не познавам документите, нито съм транспортирал стока със самолет в едната или друга посока. Със сигурност имам спомен как преди около година с министъра на икономиката и министъра на труда и социалната политика създадохме организация въпросните фурми да бъдат дарения и да достигат до граждани, които биха ги ползвали".