Бургаският окръжен съд призна за виновен, но даде условна присъда от 2 години "лишаване от свобода" с 5 години изпитателен срок на 35-годишния шофьор на фолк певицата Деси Слава - Димитър Илиев, който блъсна и уби младеж на магистрала "Тракия". 

Илиев бе лишен и от правото да управлява моторно превозно средство за срок от 4 години, съобщиха от съда.

Катастрофата стана на 9 септември 2016 г. около 5.45 ч., когато певицата се връщала от участие във Варна. На магистрала "Тракия" в района на Карнобат през колата на Деси Слава, шофирана от Илиев, изскача пешеходец. Колата се движи с над 120 км/ч. След удара тялото на 21-годишния Божидар Кайлов е изхвърлено върху мантинелата, която прерязала крака му. Певицата и шофьорът й се опитали да помогнат на младежа, но той издъхнал от остра кръвозагуба.

Окръжните магистрати прецениха, че Димитър Илиев, който е шофирал със 122 км/ч., е виновен за катастрофата, тъй като е нарушил правилата за движение, визирани в Закона за движение по пътищата.

Държавното обвинение пледира за същото наказание, а защитата на 35-годишния подсъдим искаше от съда да го признае за невинен. Според защитника "това е нелепа житейска ситуация, вследствие на която един млад живот е прекъснат".

В съдебното заседание днес бяха отчетени като смегчаващи вината обстоятелства - чистото съдебно минало на Димитър Илиев, доброто му процесуално поведение и характеристики, както и съпричиняване на деянието от страна на пострадалия.

Присъдата на може да бъде обжалвана или протестирана пред въззивна инстанция в 15-дневен срок.