Борислав Сарафов поиска промени в Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс. Изпълняващият длъжността главен прокурор представи доклада за дейността на прокуратурата пред прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. На заседанието стана ясно още, че общо 18 сигнала срещу главния прокурор или негови заместници са били подадени по специалния механизъм за разследване, откакто беше създаден през май миналата година. Само по един от тях прокурор Даниела Талева е започнала разследване, което впоследствие било прекратено, се казва в представения от нея отчет пред Прокурорската колегия.

И. д. главен прокурор Сарафов изрази мнение, че в момента сякаш се измества тежестта на правомощията на правата на обвиняемия за сметка на пострадалия, заради което настоя за промяна по отношение на вещите лица - да има база данни, да се помисли и за методите за обучение. 

Според него може да се мисли за създаването на бюро за вещите лица или звено към Министерството на правосъдието. Цитирайки данни от анализа за работата на прокуратурата за миналата година, Сарафов каза, че делата се бавят основно заради липса на вещи лица.

"Спектърът от вещи лица не е достатъчен и не покрива нуждите", посочи още Борислав Сарафов, цитиран от БТА.

Сред приоритетите на прокуратурта за 2024 са усилията за ефективно разследване, с акцент по делата за причинена смърт, делата срещу организираната престъпност, домашно насилие и други, каза Сарафов.

Прокурорите са работили по 291 281 преписки. Новите дела за 2023 година са 89 580, приключените са 95 471, като сред тях има и такива от 2022 г., отчете още Сарафов.

Прекратените дела са близо 31 хиляди, внесените обвинителни актове са над 14 хил., споразуменията - над 11 хил., сочат данните от отчета на прокуратурата.

От предоставен пред Прокурорската колегия отчет на прокурор Даниела Талева стана ясно, че общо 18 сигнала срещу главния прокурор или негови заместници са били подадени по специалния механизъм за разследване, откакто бе създаден през май миналата година. Само по един от тях Талева е започнала разследване, което впоследствие е било прекратено. 

Според отчета миналата година са постъпили 10, а тази година осем сигнала. Постановени са четири отказа за образуване, а само по един от сигналите е започнала работа. Разследването е прекратено поради липса на престъпление. Шест от сигналите са препратени до други органи, защото те вече не са от компетенциите на разследващия главния прокурор

Остават осем висящи преписки, от които се очаква повечето да бъдат приключени до края на юни.

Даниела Талева ще продължи да бъде ad hoc прокурор, който разследва главния прокурор и неговите заместници, заради висящите преписки, по които се работи, стана ясно още на заседанието на Прокурорската колегия. Тя встъпи в тази си длъжност на 7 декември 2023 г., а определеният в Наказателно-процесуалния кодекс срок от шест месеца изтече на 7 юни.

Най-късно до 11 август ще стане ясно ще бъде ли образувано досъдебно производство срещу изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов по сигнала на експремиера Николай Денков за оказан натиск върху бившия главен секретар на МВР Живко Коцев. Сигналът беше подаден до прокурора за разследване на обвинител номер Даниела Талева в разгара на контрабандния скандал в Митниците. Тогава Денков обяви, че Коцев е бил притискан от Сарафов да подаде оставка.