Посланиците на държавите от ЕС одобриха днес нови санкции срещу Русия, съобщи Белгийското председателство на Съвета на ЕС. Отбелязва се, че решението е свързано с руското нападение срещу Украйна.

Въвеждат се целенасочени мерки, които увеличават въздействието от приетите досега санкции. Предвиждат се възможности за преодоляване на непълнотите в досегашните мерки, пояснява председателството.

Новите санкции ще ограничат още повече достъпа на Русия до технологии и ще я лишат от приходи от продажба на енергоносители, написа по този повод в "Екс" председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. По нейните думи ще бъдат засегнати руските "флотилии фантоми" (плавателни съдове с неясен собственик за пренос на горива - бел. кор.) и "сенчестите руски банкови мрежи в чужбина".

Според "Евронюз" новите мерки засягат търговията с руски втечнен газ. Уточнява се, че за разлика от въведената пълна забрана за търговия с руски въглища и петрол, санкциите за втечнения газ предвиждат държавите от ЕС да продължат вноса от Русия, но само ако доставените количества не подлежат на реекспорт.

В продължение на седмици Унгария заплашваше да наложи вето на пакета, тъй като се противопоставя на повечето допълнителни санкции срещу руската енергетика. Нейната позиция се очакваше, но противопоставянето на Берлин бе изненадващо. В крайна сметка преговарящите отстъпиха пред опасенията на Германия, като се отказаха от клауза, за която тя твърдеше, че ще навреди на малките предприятия.

Унгария, от своя страна, подкрепи забраните за втечнен природен газ, след като получи уверения, че подкрепяното от Русия разширяване на нейната атомна електроцентрала "Пакш II" няма да бъде санкционирано.

Въпреки че руският втечнен природен газ съставлява едва 5% от потреблението на газ в ЕС през 2023 г., той все пак е донесъл на Кремъл около 8 млрд. евро печалба. Сделката вероятно ще засегне само около една четвърт от тази сума, тъй като не забранява директния внос в блока.

Въпреки това санкциите ще принудят Москва да преразгледа своя бизнес модел за втечнен природен газ - особено за доставките, които изпраща за Азия през Европа. Сега Русия вероятно ще трябва да пренасочи тези доставки през Арктическо море, което изисква специално оборудвани ледоразбивачи, които са в недостиг.