Арестантка е гасила цигара в окото на Красимира Трифонова, която е обвинена за убийството на зет си Пейо Пеев. Други задържани жени пък я биели в килията, а по тялото ѝ имало още подутини - това разкри адвокатът ѝ Димитър Вълков по време на своята пледоария в Софийския градски съд. 

В съда стана ясно, че родената през 1969 г. Трифонова страда от много заболявания. Именно на това основание тя поиска мярката ѝ за неотклонение да бъде променена от задържане под стража в домашен арест.

В съдебната зала обвиняемата се появи с торба с лекарства, при което трепереща и с тих глас обясни, че има хипертония и Паркинсон. Дори и в момента кръвното ѝ било 180, предаде "24 часа".

"Приемам по 15-20 таблетки на ден. Моите близки са обект на заплахи за убийства, обири, фалшиви писма на социалните. Не съм опасна, не съм престъпник", заяви Трифонова в правото си на последна дума. Тя се оплака и че лекарите, които я преглеждали, неглижирали нейното състояние. Майка ѝ, която била на 86 години и също беше в залата, обикаляла да ѝ търси медици. 

Адвокатът на обвиняемата изброи многобройните болести на обвиняемата, в това число тремор, загуба на слух, отслабване с повече от 25 килограма, загуба на координация, изчезнало зрение. Докато той говореше, Красимира Трифонова се беше облегнала на банката, като съдът ѝ разреши да седне. Въпреки здравословното ѝ състояние обаче тя остана с пранги на краката през цялото време.

Прокурор Виолета Желева опонира, че Трифонова е била преглеждана многократно, водена е в частни клиники, посочени от нея и освен това ѝ е назначена съдебно-медицинска експертиза, за да установи какво е състоянието ѝ. Прокурорката припомни и за какво е задържана Трифонова, че в съучастие с дъщеря си - Габриела Савова, е убила по особено жесток начин Пейо Пеев, за когото бе доказано, че е издъхнал от механична асфиксия от притискане на шията, т.е. мъжът е бил удушен. 

Тялото на мъжа, който е съпруг на Савова, беше намерено в края на януари в опожарена кола на Витоша. От края на април, с решение на Софийския апелативен съд, Савова е под домашен арест, който се контролира с електронна гривна.

След като изслуша пледоариите съдът обяви, че Красимира Трифонова остава в ареста. Магистратите прецениха, че до момента не е разколебано обоснованото предположение, че тя и дъщеря ѝ са убили Пеев и има риск да извърши престъпление, ако е с по-лека мярка за неотклонение. Според определението на съда няма опасност Трифонова да се укрие, но към момента срокът на задържането ѝ, който е около пет месеца, не се явява прекомерен. Съдът отчете още, че по разследването се работи активно, а също и че според медицинската експертиза за Красимира Трифонова се полагат адекватни медицински грижи.

Определението на съда не е окончателно и подлежи на жалба пред Апелативния съд в София. 

Междувременно Велико Минков, за когото ДНК експертиза установи, че е баща на едно от децата на Савова, води дело за бащинство, което обаче не може да започне вече половин година. Вчера Окръжният съд в Бургас за пореден път не даде ход на делото, като го отложи за 23 юли заради процесуална пречка.

"Майката направи възражение за местната подсъдност, която подлежи на обжалване пред Апелативния съд. Бавеше и плащането на таксата, затова Велико я заплати и съдът прие това плащане за валидно. Сега делото ще отпътува към Апелативния съд, за да може от там да се произнесат по нейната частна жалба", заяви Пламен Борисов, адвокат на Велико Минков. Според него Савова цели да забави процеса с формалности.