Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет възстанови на работа прокурора Дилян Деянов, който беше обвинен във връзка с казуса "Осемте джуджета" и беше временно отстранен от длъжност. Деянов може да се върне в окръжната прокуратура в Перник още днес, съобщи правният сайт "Лекс". 

През август м.г. Деянов бе привикан в Софийската градска прокуратура и бе привлечен към наказателна отговорност затова, че на 18 февруари 2020 г. е върнал неправомерно веществени доказателства - златни монети, на лице, което не се явявало правоимащо по смисъла на закона. Това са бившият следовател Петьо Петров-Пепи Еврото и вече бившата му съпруга Любена Павлова. Тогава адвокатът на Дилян Деянов Людмил Рангелов посочи, че делото, по което не прецизно са върнати монетите е свързано с "Осемте джуджета".

Постановлението, с което прокурорът беше обвинен в длъжностно престъпление, обаче е било отменено от Софийската апелативна прокуратура на 13 май и решението е влязло в сила. Основният мотив е, че липсват доказателства за извършено от него престъпление. В тази връзка адвокат Рангелов е подал молба до Прокурорската колегия с искане Деянов да бъде възстановен на работа. 

Председателят на Комисията по атестирането и конкурсите Огнян Дамянов отбеляза, че по закон, ако обстоятелствата се променят, преди наказателното производство да е приключило, магистратът може да поиска да бъде възстановен на длъжност, а случаят с Деянов е точно такъв. В момента той вече не е обвиняем и заради това прокурорската колегия на ВСС единодушно го възстанови на поста.