Постоянна мярка "задържане под стража" постанови на днешното си заседание състав на Окръжния съд в Разград за 25-годишния Ниязи Якуб, който изнасили и след това подпали братовчедка си в Цар Калоян, съобщи БНТ.

Той бе задържан в сряда за изнасилване и опит за убийство. Преди това мъжът опита да избяга и се укрива близо ден, което е било изтъкнато и като мотив за постоянното му задържане в ареста.

Якуб е осъждан два пъти, като в единия от случаите присъдата е за изнасилването на майката на 17-годишната му настояща жертва. Ако сега бъде признат за виновен, го очаква доживотен затвор без право на замяна.

Адвокатът на Якуб Юрий Йорданов заяви, че той е признал вината си и съжалява за извършеното. Ще бъде поискана и съдебно психиатрична експертиза, за да се установи дали 25-годишният мъж е съзнавал какво върши.

По информация на БНР обвиняемият няма да обжалва мярката и ще остане в следствения арест.

"Туй, което е сторено, няма кой да го стори на едно животно. Тя е била в ужасно състояние. Дъщеря ми е 17-годишна. Тя остава инвалид за цял живот. Човек не може да е туй момче. И психически болен да си и какъвто и да си - не можеш да го сториш туй нещо", каза бащата Мехмед Ниази, който веднага след инцидента се е завърнал от Германия, където работи от години, цитиран от Националното радио.

Досъдебното производство е образувано на 16 ноември, след като 17-годишното момиче е открито в тежко състояние в семейната къща в Цар Калоян. То е изнасилено от братовчед си Ниязи, който след това я е пребил, опитал се е да ѝ отсече пръстите на лявата ѝ ръка и накрая я залял с бензин и я подпалил.

Девойката е транспортирана в русенска болница с 30 процента изгаряния и е на командно дишане в медикаментозна кома. Наложило се е да бъде ампутирана едната ѝ ръка. Съществува реална опасност за живота ѝ.