Прокуратурата отхвърли твърденията на Васил Божков, че е защитен свидетел, като каза, че той е само обвиняем. Самият Божков не остана длъжен и побърза да пусне във фейсбук копие от документ, от който се вижда, че му е осигурена защита - написано дори с главни букви.

Какво съобщи прокуратурата 

Единственото процесуално качество на Васил Божков е на обвиняем. Никога не е бил, нито в момента е "защитен свидетел", коментираха от прокуратурата за БТА по повод твърденията на бизнесмена, който е с наложена от съда мярка за неотклонение "домашен арест".

Какво каза Божков на медиите

На пресконференция чрез видеоконферентна връзка по-рано днес Васил Божков заяви, че е защитен свидетел по делото за Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова. Той поясни, че са го разпитвали по това дело два пъти по четири часа, в които е давал показания.

"След това ме направиха защитен свидетел, понеже ние познаваме - държавата се управлява от мафията, начело на мафията е Бойко Борисов, знаем как действа мафията - който не им е удобен, се отстранява по един или друг начин. Така че моят живот и животът на моите близки е силно застрашен в момента", каза бизнесменът, но не пожела да уточни от кого, а каза само "лъжесвидетели, от онези, които управляват страната в сянка".

Какво написа Божков във фейсбук

В профила си в социалната мрежа той представи документа и написа: "Това е документът, с който е назначена защита на мен и семейството ми. По делото срещу Борисов. Кой лъже от името на прокуратурата?

Прокурор постановява да се осигури "незабавна защита" на Васил Божков и семейството му чрез Бюрото за защита на застрашени лица..., изразяваща се в денонощна охрана на територията на България.

Васил Божков, срещу когото има повдигнати обвинения по няколко дела и пребиваваше в Дубай през последните няколко години, се върна в България на 25 август и беше задържан на летище "София".

Какво още каза Божков по време на пресконференцията >>

Какви са видовете защита

• лична физическа охрана

• тайна самоличност

Предпоставките за назначаване на такава защита

Според НПК такава предпоставка е възникването в резултат на свидетелстване на реална опасност за живота и здравето на свидетеля, неговите възходящи, низходящи, братя, сестри, съпруг или лица, с които свидетелят се намира в особено близки отношения (НПК)

Защита се осигурява и ако показанията на свидетеля са от съществено значение за делото (Това, както пише Центърът за изследване на демокрацията, е тълкувателно решение №2/2009 на Общото събрание на наказателна колегия на ВКС), да допринасят за изясняване на обстоятелствата по делото, които не могат да бъдат изяснени по друг начин.