Прокуратурата ще отговори на въпросите на комисията "LIBE", които бяха поставени в Европейския парламент относно върховенството на закона в България, между 25 и 28 септември.

Два от въпросите на комисията са свързани с това дали се извършва разследване за записите, които се твърди, че са с гласа на премиера Бойко Борисов, коментира заместник главният прокурор Даниела Машева пред БНТ.

По думите ѝ прокуратурата не прави разграничения относно политическата принадлежност на лицата, към които се реализира наказателна отговорност.

"За имотите в Барселона нашият отговор се подготвя. Извършва се проверка, назначени са данъчни ревизии. От месец юли е изискана информация от испанските власти по тяхното твърдение, че там се води разследване. Ако там са събрани някакви доказателства, по линия на международно-правното сътрудничество бихме желали да получим тези доказателства, за да се направи преценка оттук-нататък, съобразно събрания материал, как ще се процедира - дали има данни за извършено престъпление, обясни Машева.

Общото събрание на прокурорите избира днес и следващата събота член от своята квота, който ще смени Машева във ВСС, след като тя зае поста на заместник главен прокурор.

Прокуратурата ще продължи да показва твърдост и непримиримост към неправдите, каза Евгени Иванов, кандидат за член на ВСС, от квотата на прокуратурата, при изслушването си в процедурата по избор.

Иванов каза още, че е приел да бъде номиниран, защото вярва, че достойнството на прокурорите не може да бъде управлявано и манипулирано. Той добави, че ако бъде избран, ще бъде непримирим към всички опити за неправомерно въздействие върху прокуратурата и прокурорите.

По думите му, ако прокуратурата бъде изведена от съдебната власт, тя няма да остане независима.

Снимка: БТА

Иванов отбеляза, че би защитил колеги прокурори, които са подложени на атаки от страни по техни дела. Според него освен реакция от прокурорската колегия, по тези случаи е добре да се получава и конкретна подкрепа от член на ВСС.

На въпрос от залата как ще коментира призивите да се бойкотира изборът за член на ВСС и прокурорите да не участват в него, Иванов заяви, че не би желал да коментира, защото е убеден, че това не е мнението и отношението на огромната част от колегите съдии.

"Мисля си, че подобен призив ще има обратен ефект", добави той.