Софийският районен съд отложи делото срещу председателя на фармацевтичния съюз проф. Асена Сербезова за март месец. Причината е, че по време на разследването срещу нея прокуратурата не е назначила експертиза на дискове със записи от нейни телевизионни интервюта.

Председателят на фармацевтичния съюз е обвинена за всяване на паника чрез изказвания при две нейни интервюта по БНТ и БНР през април 2020 г., в които тя говори по темата за недостиг на лекарства във връзка с пандемията.

На днешното заседание адвокатите на Сербезова представиха писмени доказателства, а тя даде обяснения за думите си. Тя коментира, че изказванията, за които са й повдигнати обвинения, са извадени от контекста.

По думите й, целта на интервютата е била да се отправи предупреждение за евентуален недостиг на лекарства, да се стимулира дебат и по-добра организация от страна на изпълнителната власт, както и да внесе успокоение в обществото, че проблемът може да бъде решен. Според нея информацията от интервютата й е била потвърдена на по-късен етап от българските институции, включително чрез две заповеди на министъра на здравеопазването, свързани с недостига на лекарства.

Снимка: Булфото

"Изложила съм информация, която е публично налична", каза проф. Сербезова и добави, че тя е налична в прессъобщение на Европейската агенция по лекарства от 6 април т.е. един ден преди интервютата й.

По думите й, Европейската агенция по лекарства е посочила, че недостигът на лекарства е нормално явление, което вече съществува в някои държави-членки на ЕС заради пандемията.

Председателят на фармацевтичния съюз посочи още, че месец преди интервютата й на среща на организацията "Лекарства за Европа" е бил популяризиран списък на СЗО с лекарствата, които могат да бъдат засегнати и ще бъдат в недостиг заради пандемията.

Снимка: Булфото

Снимка: Булфото