Председателят на Българския фармацевтичен съюз. проф. Асена Сербезова (доскоро тя бе позната като Стоименова, но се омъжи - б.р.) е завела жалба срещу държавата в Страсбург за нарушаване на човешките ѝ права, както и искова молба срещу прокуратурата - за дискриминация и тормоз. Това съобщи самата тя днес пред bTV.

Повод за това е обвинението, което беше повдигнато срещу нея заради интервюта в началото на пандемията, когато предупреди, че е има опасност от дефицит на медикаменти заради презапасяването, с което според прокуратурата е всяла тревога у гражданите, заради което й беше наложена парична гаранция от 20 000 лева. Думите й обаче бяха потвърдени, включително и от СЗО.

Така през септември Софийският районен съд прекрати делото срещу нея и го върна на държавното обвинение заради сериозни процесуални нарушения.

„Данъчните проверки срещу мен и Българския фармацевтичен съюз все още не са приключили. Агенцията за държавна финансова инспекция след 5-месечен престой в БФС е установила, че има неправилно осчетоводяване на такси. Тоест, ред от 2009 година, който аз съм заварила и който и след мен още се поддържа“, заяви обаче Сербезова.

Тя каза, че си обяснява проверките с "човешкия фактор“.

"Определени хора, когато разполагат с власт, те употребяват тази власт. Затова трябва да създадем система, независима от егото, личните проблеми и желанията за мъст на определени хора с власт. Аз по друг начин не мога да си обясня как може за 5-6 дни да се организира всичко това като проверки и обвинение. И как е възможно да се приравнят две интервюта към фалшив сигнал за бомба“, подчерта Сербезова.

Тя коментира и пандемията.

"Втората вълна от COVID-19 се очакваше и можеше да се прогнозира, че ще има по-голямо търсене на противогрипни ваксини", каза Сербезова и обясни, че традиционно търсенето на тези препарати у нас е ниско – около 3%. По думите ѝ тази в аптеките има списъци с по 250-300 желаещи да получат противогрипна ваксина, а в действителност се зареждат до 10 дози на аптека.

Предстои да разберем колко точно ваксини са достигнали до аптечната мрежа, Българският фармацевтичен съюз ще зададе този въпрос: Колко ваксини са внесени и колко са дистрибутирани до търговците на едро и съответно по аптеките. За пореден път се показва колко е важно планирането, когато говорим за доставки на лекарства“, подчерта тя.

И заяви, че събития от март месец се повтарят и даде пример, че има лекари, които абдикират и не искат да лекуват пациенти.

„Колеги ми изпращат снимки от различни диагностично-консултативни центрове – пациенти с определени симптоми да се лекуват по телефона. Да, но как ще получат рецепта, все още няма възможност за електронна рецепта. Отново ще се нагнети напрежение при фармацевтите, защото те ще бъдат изправени пред ситуацията пациент да покаже телефон, че му е „изписана“ една или друга рецепта, а фармацевтът ще трябва да отпрати пациента отново при лекаря“, заяви председателят на БФС.