Васил Божков е имал бизнес отношения с Евгений Пригожин - стана ясно в съдебната зала на Софийски градски съд, където започна гледането на мярката на бизнесмена. Магистратите решават дали бизнесменът да остане в ареста за постоянно.

В съдебната зала прокурор Ангел Кънев изнесе данни за връзките на Божков със загиналия в самолетна катастрофа ръководител на ЧВК "Вагнер", предава БНТ.

"От компютър с електронна поща на Васил Божков става ясно, че обвиняемият е имал бизнес отношения с руския гражданин Евгений Пригожин и редица други руски граждани, санкционирани след анексията на Крим", каза държавният обвинител.

По думите на прокурора хазартният бос поздравил Руската федерация с присъединяването на Крим през 2014 г. и е изразил желание да инвестира там. Отново според обвинението, Васил Божков притежавал 51% от хазартна фирма в Крим, която била директно свързана с Евгений Пригожин.

Прокурор Кънев поиска определяне на мярка "задържане под стража", а Божков отговори "Няма какво да кажа, прокурорът може да иска каквото си поиска".

Твърденията по делото са, че са укривани такси от лотарийните игри на компанията на Божков, като така бюджетът е ощетен с над 700 млн. лева. Божков е обвинен, че е ръководел организирана престъпна група от 2014 г., която се е занимавала с изнудване, подкупи, пране на пари, длъжностни престъпления.

Снимка: БТА

По-рано днес от прокуратурата обявиха, че искат той да бъде задържан под стража заради тъй нареченото "хазартно дело". 

Божков бе доведен в съда с белезници, бутилка минерална вода в ръце и под конвой, пазен от петима служители на съдебната охрана. 

Още снимки вижте тук>>

В съда днес са внесени доказателства само по едно от делата срещу Божков. То е свързано с хазартния му бизнес. По това разследване Божков има обвинение, че е ръководил организирана престъпна група. Според прокуратурата тя действала от 2014 г. и се занимавала с изнудване, подкупи, пране на пари и длъжностни престъпления, уточнява БТА.

Бизнесменът се завърна вчера в София от Дубай доброволно и бе отведен от летището в МВР болница, а след това му бяха повдигнати обвинения.

По разследването има над 250 тома доказателства, като част от тях са и секретни.

Прокуратурата може да иска каквото си иска, коментира Божков в началото на заседанието. Адвокатът на Божков Георги Гатев каза, че не е съгласен с искането на прокуратурата.

Според държавното обвинение има достатъчно доказателства, че Божков е извършил престъпленията, за които е обвинен. Освен това, отново според прокуратура, ако е на свобода, може да се укрие. До този извод обвинението стига от факта, че Божков не е бил намерен на нито един от адресите, които са известни. Освен това срещу него е имало и процедура по екстрадиция.

Очевидно е, че се е крил доста време, имал е значителен финансов ресурс, посочиха от държавното обвинение. От 2010 г. е структурирал организация от фирми, но и десетки в офшорни зони. Парите били управлявани от компании в Швейцария. Голяма част от фирмите са свързани с руски граждани.

В мейлите има информация и за комуникация с бивш шеф на "Роснефт" Алексей Гарбер и други лица, които са в санкционен списък на ЕС.

Намерени са данни за комуникация и с Грузия, където са намерени доказателства за връзка с местната национална лотария.

 

Снимка: БТА

Снощи на Васил Божков е било повдигнато и второ обвинение - за подбудителство за 4 убийства, едното от които е свързано с атентата срещу Алексей Петров през 2015 година, информира БНР.

Снимка: Булфото

Медията уточнява, че въпреки настояването на защитата му и по него да има произнасяне още днес на съда, прокуратурата възнамерява да държи това обвинение в резерва и, в случай че днес бъде отхвърлено искането за задържане под стража, да се внесе ново искане вече по криминалното дело.

Снимка: Булфото