Жена от Гуркова бе осъдена с наказание лишаване от свобода за срок от осем месеца, чието изпълнение се отлага с тригодишен изпитателен срок и глоба в размер от 10 хиляди лева, защото три пъти е нарушила карантината си. Присъдата е произнесена от Районен съд-Казанлък, съобщиха от съда.

Съдът я призна за виновна в това, че в периода от 7 до 13 април в Гурково, област Стара Загора, в условията на продължавано престъпление (на три пъти), по време на обявено в Република България извънредно положение, е нарушила мерки, издадени против разпространението или появяването на заразна болест по хората - СОVID-19, след като била поставена под карантина с предписание, издадено от РЗИ-Русе.

Жената не е изпълнила задължението да не напуска дома си или мястото на настаняване, в което е посочила, че ще пребивава на адрес в Гурково за срок от 14 дни, след пристигането си от рискова държава - Англия, като е напускала адреса на 7, на 12 и на 13 април.

Деянието е извършено по време на извънредно положение, свързано със смъртни случаи, във връзка с разрастващата се епидемия от СОVID- 19.

По делото е установено, че на 7 април подсъдимата излязла пред дома си след възникнал скандал между нея и други лица по повод получена информация, че мъж от квартала искал да нанесе побой на дъщеря й.

На 12 април полицейски служители, проверяващи адреса, не я открили, тъй като тя отишла до дома на нейни роднини.

На следващия ден - 13 април, полицаите отново посетили за проверка дома на подсъдимата, но установили, че тя отсъствала. Открили я да върви сама по улицата и дала обяснение, че ходила да търси пари.

За извършеното престъпление съдът намали размера на наказанието с една трета, тъй като делото се проведе по реда на съкратеното съдебно следствие.

Присъдата подлежи на протестиране и обжалване в 15-дневен срок пред Окръжен съд-Стара Загора.