Малтийското правосъдие повдигна обвинение на бизнесмена Йорген Фенек във връзка с убийството на разследващата журналистка Дафне Каруана Галиция, предаде ДПА.

Фенек бе доведен в съдебна зала и обвинен в съучастие в убийството на журналистката, в принадлежност към престъпна групировка и в съучастие в причиняването на експлозия.

Петдесет и три годишната Каруана Галиция бе взривена в автомобила си на 16 октомври 2017 г. Убийството ѝ шокира Европа, а разследването за смъртта ѝ разклати правителството на островната държава. Години наред журналистката пишеше в популярен блог с остри политически коментари и обвинения за корупция по най-високите етажи на властта, което ѝ създава много врагове. Журналистката разследваше малтийската част от "Панамските досиета". Тя беше открила документи, потвърждаващи, че панамски фирми, принадлежащи на тогавашния министър на енергетиката Конрад Мици и на премиера Джоузеф Мускат са получавали по няколко хиляди евро на ден от фирма в Дубай, наречена "17 Блек" за неуточнени услуги.

Трима мъже, заподозрени за детонирането на бомбата в автомобила на Галиция, очакват разглеждането на делата им в съдебно заседание. Водещият следовател по случая Кийт Арно заяви, че Фенек е бил наблюдаван във връзка с разследването и задържан, когато на 20 ноември се опитал да напусне Малта с яхтата си. Той бе арестуван няколко пъти заради сложния характер на разследването, изтъкна Арно.

По-рано Фенек заяви, че ще предостави информация за убийството на Каруана Галиция, ако бъде помилван, но искането му бе отхвърлено.

Фенек е посочен като собственик на тайната офшорна компания на име 17 Блек.

Убийството на Галиция предизвика политически трусове в Малта. В последните дни премиерът Джоузеф Мускат е под силен натиск да подаде оставка заради обвинения за политическа намеса в разследването на убийството. Бившият началник на кабинета на Мускат - Кийт Шембри, е заподозрян за убийството и премиерът бе обвинен, че се е намесил в разследването, за да го защити.

Според източници, близки до неговата Лейбъристка партия, той ще подаде оставка и на 18 януари ще има избори за негов наследник начело на партията.