Стотици хора се събраха вчера пред парламента на Малта с искане за оставки, след като виден бизнесмен бе арестуван във връзка с убийството на журналистката Дафне Каруана Галиция, предаде ДПА.

Протестиращите скандираха "мафия, мафия", докато депутатите от управляващата Лейбъристка партия бяха изведени с полицейска охрана от сградата. Според очевидци полицайка е била ранена, докато се опитвала да накара демонстранти да се отдръпнат, за да бъдат пропуснати коли на законодатели.

Импровизираният протест започна, след като малтийският бизнесмен Йорген Фенек бе арестуван вчера, което може да се окаже повратен момент в разследването на убийството на разследващата журналистка, взривена в колата си на 17 октомври 2017 година.

Вчера и премиерът на Малта Джоузеф Мускат потвърди, че "представляващо интерес за разследването лице" е арестувано във връзка с убийството на разследващата журналистка Дафне Каруана Галиция.

В изказване скоро след задържането на бизнесмена Йорген Фенек на яхтата му при опит да напусне Малта, Мускат заяви, че не може официално да съобщи причината за ареста му.

Властите имат 48 часа да решат какви обвинения да бъдат повдигнати на Фенек.

Мускат добави, че на този етап няма данни началникът на канцеларията му Кийт Скембри и министърът на туризма Конрад Мици да са замесени в случая.

Според изтекли в медиите документи Фенек е бил собственик на офшорната компания "17 Блак", за която се твърди, че тайно е давала пари на Мици и Скембри.

Каруана Галиция беше писала за "17 Блак" няколко месеца преди да бъде убита от бомба в колата си през октомври 2017 г.