Правителството на Малта реши, че основният заподозрян за убийството на журналистката Дафне Каруана Галиция - бизнесменът Йорген Фенек, няма да получи имунитет в замяна на информации по случая, предаде Франс прес.

Решението за отказване на имунитет на Фенек беше взето по препоръка на министъра на правосъдието и на полицията, заяви премиерът Джоузеф Мускат пред журналисти след края на спешно правителствено заседание по въпроса, продължило над шест часа тази нощ.

Членовете на правителството на Малта бяха извикани на спешно заседание в офиса на премиера Джоузеф Мускат тази нощ в момент, в който разследването на убийството на журналистката Дафне Каруана Галиция достигна висшите ешалони на малтийската политика, предаде ДПА.

"Ситуацията е много сериозна", заяви заместник-премиерът Крис Ферне на път за заседанието, без да навлиза в повече подробности.

Протестиращи държат снимки на убитата журналисткация пред премиерския кабинет на Малта в сряда

Снимка: АР/БТА

Убийството на Дафне Каруана Галиция, сравнявана "сама по себе си с Уикилийкс", породи вълна от възмущение в Малта. Журналистката разследваше по малтийската част от Панамските досиета. Тя беше открила документи, потвърждаващи, че панамски фирми, принадлежащи на тогавашния министър на енергетиката Конрад Мици и на премиера Мускат са получавали по няколко хиляди евро на ден от фирма в Дубай, наречена 17 Блек за неуточнени услуги. Благодарение на серия от арести неотдавна прокуратурата откри, че фирмата е на Йорген Фенек, малтийски хотелиерен, автомобилен и енергиен магнат. Той беше заловен миналата сряда при опит да напусне страната с яхтата си.

Разкритията доведоха до оставки в правителството. Началникът на канцеларията на Мускат - Кийт Скембри и Конрад Мици, който в новото правителство беше министър на туризма, подадоха оставки. Временно преустанови задълженията си и министърът на икономиката Крис Кардона. Двамата министри не са обвинени. А Кийт Скембри, бившата дясна ръка на премиера Мускат и началник на канцеларията му, беше освободен вчера от ареста, без да бъде обвинен.

Разследването на убийството на журналистката постигна напредък миналата седмица с ареста на влиятелния бизнесмен Йорген Фенек.

Бизнесменът Йорген Фенек

Снимка: АР/БТА

Според местни медии таксиметров шофьор е разказал на полицията, че е действал като посредник между Фенек и предполагаемите убийци на журналистката. Таксиджията е казал, че е получил 150 000 евро от Фенек, за да плати на тримата мъже, които са били обвинени в извършването на атентата и очакват процес.

Според малтийски медии Фенек е заявил, че разполага с доказателства, които замесвали Скебри и Мици, но искал имунитет, преди да разкрие всичко. Той подал молба до президента на Малта Джордж Вела за помилване, допълва Ройтерс. В писмото с искането за помилване адвокатите на Фенек казват, че клиентът им може да предостави информация, сързана със Скембри, с бившия министър на туризма Конрад Мици и министъра на икономиката Крис Кардона, както и с други хора близки до премиера.

Адвокатите на Фенек казват, че президентското помилване се дава по препоръка на правителството и че правителството делегира правата в тази насока на премиера. Но тъй като в случая става дума за замесени хора близки до премиера то не трябва нито премиерът, нито членове на кабинета му да дават подобна препоръка.  Адвокатите на Фенек настояват и за отстраняването на главния следовател по случая с журналистката Кийт Арно, твърдейки, че той е близък до Скембри.